Stekenjokk Jämtland Vildmarksvägen Sverige

Vildmarksvägen – vacker natur, forsande vattenfall & magiska vyer

Vildmarksvägen är en av de högst belägna vägarna i Sverige som du kan köra med bil. Den går över Stekenjokkplatån mellan landskapen Lappland och Jämtland.

Vildmarksvägen är endast öppen under sommarhalvåret och då kan du ta dig upp på fjället med bil. Något som faktiskt är ganska unikt. Jag har tidigare kört vägen över Flatruet som ligger i Härjedalen och även här kan du köra bil upp på kalfjället.

Själva Vildmarksvägen är också en sevärdhet, speciellt under början av juni då snöröjningen pågår. Då kan snövallarna vara otroligt höga och att åka dit under den tiden vore så roligt! Uppdatering: den 6 juni 2020 så åkte jag Vildmarksvägen under öppningsdagen, det var en fantastisk upplevelse och jag fick uppleva riktigt höga snövallar längs vägkanten.

Vägen byggdes redan 1969 och tanken var att använda vägen för transporter till och från Bolidens koppargruva som fanns uppe på Stekenjokkplatån. Gruvan lades ned 1988, men Vildmarksvägen finns kvar än idag och om du frågar mig så är det även en av Sveriges bäst gömda hemligheter.

Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta belägna vägar. Den högsta punkten längs vägen hittar du uppe vid Stekenjokkplatån – där är vägen 876 meter över havet. Det är även den sträckan som är vägen väldigt unik. Här går nämligen vägen ovanför trädgränsen och det är här uppe som du kan kliva ut från bilen och rakt ut på kalfjället.

Längs den magiska Vildmarksvägen så hittar du allt från vackra vattenfall och mäktiga forsar till häftiga grottor och makalös natur. Här kan du vandra till vattenfall eller stanna kvar uppe på fjället.

Jag lovar, det finns något för alla här.

På äventyr längs Vildmarksvägen…

När är Vildmarksvägen öppen?

För en vecka så öppnade Vildmarksvägen för 2019. Därför tänkte jag att det är passande med ett inlägg med alla mina tips från förra årets resa genom fjällvärlden där. Jag publicerade också nyligen ett inlägg om några av vildmarksvägens vackra vattenfall.

Uppdatering 2022: Vildmarksvägen öppnar även i år på nationaldagen den 6 juni 2022.
Datumet är återkommande för de flesta år, men det har hänt att vägen öppnat tidigare.

Jag blickar ut över fjällen uppe vid Stekenjokk.

Vart finns Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen börjar i Strömsund eller i Vilhelmina – allt beroende på från vilket håll du kommer från. Om du väljer att köra hela sträckan så har du 50 mil att köra.

Vi körde “bara” från Strömsund till Vilhelmina och den sträckan är 37 mil lång. Om du frågar mig så tyckte jag det var roligast att köra sträckan mellan Gäddede och Saxnäs – förmodligen eftersom det var där emellan som vi gjorde de flesta stoppen.

Från början så var tanken att vi skulle ha 2-3 dagar på oss att upptäcka allt som finns där emellan, men så blev det inte. Vi hade istället en dag på oss vilket gjorde att vi fick prioritera bland alla sevärdheter och vandringsstigar. Vi började att köra sträckan mellan Strömsund och Gäddede på eftermiddagen – vi hann också med ett besök till Hällingsåfallet innan vi slog upp tältet för natten.

Dagen efter så körde vi mellan Gäddede och Vilhelmina och upptäckte allt från vattenfall till gamla samiska kyrkstäder. Det går att hinna med mycket även om det är ont om tid. Alternativet är att välja ut några få platser att besöka för att kunna stanna lite längre där.

Renvett på fjället – viktigt att tänka på

Det är väldigt viktigt att tänka på att området längs Vildmarksvägen inte bara är ett vackert fjäll, utan det är också betesmark och arbetsplats för renskötande samer. Tänk på detta när du dör sig i området längs Vildmarksvägen. Nu under sommaren 2020 så har det varit ett enormt besökstryck på Vildmarksvägen då många vill åka dit. Normalt så brukar ungefär 2000-3000 personer besöka Vildmarksvägen under sommaren, men i år så har nästan 18 000 personer redan varit på plats.

Naturbevakare i området har larmat om att det har skapat problem för renarna i området. När människorna kommer för nära så blir renarna stressade. Kalvar har skiljts från vajorna (mammor) vilket har resulterat i att många kalvar har dött eller varit tvungna att avlivas. Många har också jagat renar och försöka komma nära för att ta en selfie. Det kanske verkar harmlöst för den som inte förstår vilken skada den där selfien faktiskt kan göra och därför är det viktigt att läsa på och ta reda på vad som gäller i fjällområden som detta redan innan du åker på din resa.

Att vandra i fjällen kan kännas som att färdas i gränslös vildmark. Men något vi måste komma ihåg är att vi aldrig är ensamma när vi rör oss i naturen.

Renarna rör sig efter sina inre kompasser och den nedärvda vandringslusten, och vajan har en längtan till den plats på fjället hon själv föddes – för att föda sin egen kalv.

Även fast det är svårt att tro, så är fjällområdena begränsade. Bara i området kring Vildmarksvägen har två olika samebyar sina betesområden.

Wildernessroad.eu

Jag tycker det är otroligt tråkigt att läsa om allt detta samtidigt som jag själv älskar Vildmarksvägen och området där. Vi var där i början av juni i år och hade egentligen planerat att svänga förbi på vår resa norrut. Men i sista stund valde jag att planera om både på grund av att det fortfarande var väldigt mycket snö där men också för att det kändes som att det var för mycket människor där.

Jag vill så gärna att fler ska upptäcka det vackra här i norra Sverige. Men om alla åker till en och samma plats samtidigt så blir det sällan bra. Därför kan det vara värt att fundera lite extra på om du verkligen måste åka till ett populärt ställe under högsäsong, eller om du kanske kan åka lite senare? Jag förstår att alla inte kan vara lika flexibla med sina semestrar, men det är ändå värt att fundera över. För fjällen, Stekenjokk och Vildmarksvägen är minst lika vackert även senare under säsongen!

Bra att tänka på under din resa till Vildmarksvägen

  • Undvik fjällen under kalvningstiden i maj.
  • Har du hund – håll den kopplad. Renarna tror att hundarna är rovdjur, och ser sin största rädsla – vargen. De förstår inte skillnaden mellan en hund och en varg.
  • Gå aldrig rakt emot betande renar, om de står i din tänkta vandringsväg – gå runt dem eller sätt dig ner och betrakta.
  • Kan du se en ren i ögonen är du för nära.
  • Om du råkar hamna mitt i en rendrivning, stanna där du är och sätt dig ner.
  • Du kan alltid fråga någon ur samebyn om aktuella förhållandena.

Vad finns att upptäcka längs Vildmarksvägen?

Jag har gjort en liten guide med det vi hann uppleva, men också med allt det vi inte hann och jag hoppas att du kan finna inspiration till att själv åka dit och upptäcka. Själv så längtar jag redan till nästa gång jag åker dit och hoppas att det inte dröjer allt för länge tills det blir.

Bra att veta: Sträckan över Stekenjokk är bara öppen från början av juni fram till mitten av oktober. Vägen stängs under vintertid på grund av stora snömängder.

Mer info: Vildmarksvägens officiella hemsida

Karta över Vildmarksvägen
Vildmarksvägens vilda och vackra natur.

SEVÄRDHETER LÄNGS VILDMARKSVÄGEN

Vi börjar i Strömsund. Här kan du antingen åka längs Vildmarksvägen eller så väljer du den mindre trafikerade Björnvägen som går mellan Strömsund och Gäddede. Den är 100 km lång och går utmed Vattudalens västra sida genom Sveriges vildmark.

I dessa skogar så lever många av våra vilda rovdjur som björn, lo och varg samt älg och ren. Här hittar du också rikligt med skogsfåglar som tjäder och orre. I sjöarna så finns fjällröding och öring.

Jag har åkt Björnvägen en gång, under vår andra resa längs Vildmarksvägen. Men tyvärr såg vi inte ett endaste djur då.

Hällingsåfallet – ett vattenfall och naturreservat

Vår resa genom Vildmarksvägen började alltså med ett besök till Hällingsåfallet som jag tidigare har skrivit om. Vi hann precis besöka vattenfallet och det lilla naturreservatet innan skymningen kom.

Vi promenerade bara den korta biten från parkeringen till själva vattenfallet men det är möjligt att gå en längre sträcka längs själva kanjonen. Det ska visst vara väldigt vackert att gå där. Om jag skulle promenera där så skulle jag försöka att inte göra det under solnedgångstiden eller skymningen för det var otroligt mycket mygg och knott där. De gillar förmodligen den fuktiga luften där.

Den sista biten av vägen som går till Hällingsåfallet är grusväg, men den gick bra att köra. Jag har även sett större husbilar uppe vid parkeringen vid vattenfallet så det går nog bra att ta sig hit även med husbil så länge man kör försiktigt.

Gäddede och Brakkåfallet

Morgonen därpå så började vi med sovmorgon. Eller ja, vi sov till runt åtta åtminstone. Det är svårt att sova när solen värmer upp tältet. Vi duschade, checkade ut från Gäddedecamping & Stugby där vi tältat och åkte sedan till den lokala ICA-handlaren och köpte frukost.

Sen åkte vi mot dagens första stopp; Brakkåfallet. Vi lyckades dock aldrig ta oss hela vägen fram till vattenfallet denna gång, vill du veta varför så kan du spana in inlägget om vattenfall i Vildmarksvägen.

Stora Blåsjön och restaurang Fjällripan

Efter Brakkåfallet så åt vi lunch på restaurang Fjällripan vid Stora Blåsjön.

Vi åt varsin pizza som smakade fantastiskt gott så vi kan båda rekommendera detta ställe. Åt även en efterrätt men där hade nog kocken haft en dålig dag för min crème brûlée smakade lite för mycket citron och skulle behövt några timmar till i kylen. Men jag hade överseende med det pga den goda pizzan.

Under tiden som vi åt lunch så ösregnade det och det kändes väldigt skönt att sitta inomhus då. Vi försökte dröja oss kvar så länge vi bara kunde på restaurangen men till sist så bestämde vi oss att det fick räcka. Så vi styrde bilen mot Ankarede kyrkstad.

Ankarede kyrkstad

Ankarede är en traditionell samisk samlingsplats och man brukar säga att där vägen tar slut och där fjällen börjar – där ligger Ankarede. Det har alltid varit en mötesplats och det är det fortfarande idag. Det är den enda kyrkstaden i Jämtland som fortfarande är i bruk idag och den är klassad som riksintresse för kulturmiljö. I Ankarede så finns ca 20-30 träkåtor, några kyrkstugor och några härbren/bodar.

Varje år så är det julmarknad den första helgen i december och varje midsommar så är det stor fest där – tydligen en minst tre dagar lång festhelg med massor av aktiviteter.

Vid Ankarede så hade vi tänkt att gå en promenad till Lejarfallet men då det fortfarande regnade så valde vi att inte göra det. Regnkläder? Nej det hade vi inte med oss. Så vi nöjde oss med en promenad i området denna gång innan vi åkte vidare till Gaustafallet.

Gaustafallet

Gaustafallet är är ett vattenfall som ligger väldigt nära vägen och vi parkerade vid den lilla parkering som fanns längs vägen och promenerade bort till vattenfallet.  Enligt mig så är detta det vackraste vattenfallet längs Vildmarksvägen. Jag har dock inte besökt alla vattenfall som finns.

Det tar inte alls lång tid att promenera hit och jag tycker att alla som åker längs Vildmarksvägen bör stanna till här. Det finns bord och bänk här så det går alldeles utmärkt att göra ett fika- eller lunchstopp här.

Stekenjokk

Efter besöket vid Gaustafallet som tog längre tid än planerat (det var ju så vackert!) så tog vi oss äntligen till Stekenjokksplatån. Där passade vi på att flyga lite med drönaren. Hade vi haft mer tid så hade vi gärna vandrat omkring mer här uppe. Det var väldigt fint.

Uppe vid Stekenjokksplatån så hittar du milsvida utsikter som sträcker sig så långt ditt öga kan nå. Denna del av vägen är den som endast är öppen från början av juni till mitten av oktober.

Det som gör Stekenjokksplatån väldigt unik är att det är en av få platser i Sverige där du kan fjällvandra med bil. Alltså, du tar bilen upp på fjället och börjar vandra direkt. T ex så kan du vandra mellan Saxnäs till Borgafjäll. Det är en dagsvandring på 21 km. Det finns även många naturreservat där du kan vandra – antingen för att besöka en sevärdhet eller bara för att rasta fötterna.

Klimpfjäll och Norgefarargården

Nästa stopp blev den lilla byn Klimpfjäll. Här så har man en otrolig utsikt över Kultsjön och Norra Borgafjällen. Vi kunde såklart inte låta bli att stanna till för att fotografera och filma lite. Här i byn och området runt omkring så finns många samiska kulturspår, som t ex rengärden, renvaktarstugor och kåtor. Många av fjälltopparna och sjöarna bär också samiska namn.

Förutom att beundra utsikten så spanade vi även in Norgefarargården som är en kulturhistorisk byggnad. De timrade huset är byggt mellan 1832 och 1860 och hade stor betydelse för gränshandeln under sent 1800-tal och början av 1900-talet. De fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge gjorde ofta stopp här för att det fanns både logi för bönderna och deras hästar. Idag så är Norgefarargården en gårdsbutik och sommarcafé där man försöker använda lokala råvaror från trakten. Här kan du även få höra mer om både bygdens och gårdens historia.

Fatmomakke kyrkstad

Även om klockan bara rusade iväg så hann vi med ett kort besök till Fatmomakke kyrkstad. Det är den mest framträdande samiska kyrkstaden i hela landet och denna plats har haft, och har fortfarande en väldigt stor betydelse. Det är en andlig och mångkulturell mötesplats. Kyrkstaden har också en stor betydelse för den samiska traditionen.

De allra äldsta byggnaderna i Fatmomakke är daterade till slutet av 1700-talet, men de flesta byggnaderna är från 1800- och 1900-talet. Det ska även finnas spår från äldre byggnader som är skyddade här.

Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och en vacker kyrka och området är skyddad som en kulturpark. Dock så är de flesta kåtorna och stugorna privata och används än idag. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns bönekåta.

För att komma till Fatmomakke så kör du först till parkeringen och promenerar sedan några hundra meter över en gångbro som tar dig in till själva kyrkstaden. Det finns ett café och en kiosk här som är öppen under juli månad.

Saxnäs

Under vårt andra besök längs Vildmarksvägen så övernattade vi på Marsfjäll Mountain Lodge. Tyvärr hann vi inte upptäcka så mycket i detta område utöver vistelsen på boendet. Men det ska vara väldigt populärt att fiska här har jag hört.

Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs - VIldmarksvägen
Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs - VIldmarksvägen

Trappstegsforsen

Trappstegsforsen är ju egentligen inget vattenfall utan en fors som fallet väldigt vackert. Det ser ut som massa trappsteg som vattnet färdas över. Här finns ett café, men även bord och bänk där man kan slå sig ned att fika/äta medhavd mat.

Varning för mygg efter solnedgång!

Trappstegsforsen

Utsikt från Staloberget

Egentligen så hade vi bestämt oss för att åka direkt till Vilhelmina efter stoppet vid Trappstegsforsen. Men vi skulle ändå komma fram sent och fördelen med att vara i norrland under sommaren är att det aldrig riktigt bli sådär jättemörkt. Så vi tog en liten omväg för att åka upp på Staloberget.

Det har funnits en gammal flygplats här uppe en gång i tiden och här får du en fantastiskt vacker utsikt över Malgomaj och Kultsjödalen. Vägen är lite brant och kurvig, men är asfalterad. Här i området så är skogen riktigt, riktigt gammal och utsikten är milsvid under en klar dag.

Bra att veta för dig som ska köra Vildmarksvägen

  • Om du har med dig en hund – se till att den alltid är kopplad. Det är nämligen uppe på kalfjället som renarna föder sina kalvar och därför är det väldigt viktigt att se till att hundar är kopplade hela tiden så att de inte blir skrämda i onödan.
  • Det finns inga butiker eller bensinmackar mellan Stora Blåsjön och Klimpfjäll.
  • Var beredd på att göra många stopp – ha med fördel med dig fika så du slipper gå hungrig.
  • Stekenjokkplatån ligger på gränsen mellan Lappland och Jämtland. Under perioden 10 juni till 10 juli så är det förbjudet att beträda det stora fågelskyddsområde som finns på den jämtländska sidan. Själva skyddsområdet finns på båda sidor av vägen med undantag för själva vägbanan, parkerings- och rastplatser. Detta är bra att tänka på innan du börjar planera din resa längs Vildmarksvägen.

Boende längs Vildmarksvägen

Det finns allt från tältplatser och campingstugor till vandrarhem och hotell längs Vildmarksvägen. Så det finns boendealternativ som passar för de flesta.

Stekenjokk

Om du vill övernatta uppe vid Stekenjokk så är alternativen dessvärre lite färre.

Här övernattar de flesta i antingen husvagn eller husbil, men det finns såklart även möjlighet att tälta. Detta gäller för den sträcka som går mellan Ankarvattnet och Klimpfjäll.

Enligt Allemansrätten så får du stanna 24 timmar i din husbil, husvagn eller tält på särskilda platser uppe i Stekenjokk.

Viktigt att tänka på när du besöker Vildmarksvägen

  • Om du har med dig en hund – se till att den alltid är kopplad. Det är nämligen uppe på kalfjället som renarna föder sina kalvar och därför är det väldigt viktigt att se till att hundar är kopplade hela tiden så att de inte blir skrämda i onödan.
  • Det finns inga butiker eller bensinmackar mellan Stora Blåsjön och Klimpfjäll.
  • Var beredd på att göra många stopp – ha med fördel med dig fika så du slipper gå hungrig.
  • Stekenjokkplatån ligger på gränsen mellan Lappland och Jämtland. Under perioden 10 juni till 10 juli så är det förbjudet att beträda det stora fågelskyddsområde som finns på den jämtländska sidan. Själva skyddsområdet finns på båda sidor av vägen med undantag för själva vägbanan, parkerings- och rastplatser. Detta är bra att tänka på innan du börjar planera din resa längs Vildmarksvägen.
  • Det är stopp- och stannandeförbud uppe på Stekenjokksplatån mellan 6 juni och 15 juli 2021 – detta gäller på Västerbottenssidan av vägen.

Karta över sevärdheter längs Vildmarksvägen

Kartan nedan är skapad av Stekenjokk.se och då jag tyckte att den var väldigt bra så ville jag dela den vidare. Jag har dock själv lagt till kategorin “Vattenfall längs Vildmarksvägen”. Öppna den gärna i en egen flik i webbläsaren för att se den i stor storlek – det blir lättare då.

Några vandringar som jag gärna gör längs Vildmarksvägen

Från början var det tänkt att vi skulle hinna utforska lite mer till fots längs Vildmarksvägen men det blev inte så. Jag sparar istället alla mina noteringar om fina dagsturer till nästa gång.

Vandra till vattenfall längs Vildmarksvägen

  • Till Lejarfallet så är det ca 6 km att gå dit och tillbaka. Vandringen börjar vid Ankarede och fortsätter längs Lejarälven. Det ska vara en ganska enkel vandring.
  • Kulla-fallet och Sju Forsar i Klimpfjäll lockar otroligt mycket. Hela sträckan är ca 3 km lång och först så kommer du till Kulla-fallet och sen finns ytterliga 6 mindre vattenfall längs vägen. Sträckan är ca 3 km.
  • Dimforsen ligger ca 6 km från Stalon och dånet från denna fors ska tydligen vara öronbedövande. Uppdatering: efter att ha besökt Dimforsen för några dagar sedan så kan jag meddela att dånet var väldigt högt!
Dimforsen.

Vandringar längs Vildmarksvägen

  • Det ska vara väldigt fint att vandra i Bjurälvens och Korallgrottans naturreservat. Här hittar du Korallgrottan som är Sveriges längsta grotta på hela 6 km.
  • Marsfjällskåtan är tydligen ett välbesökt rastskydd under både sommar och vinter. Här skulle jag gärna vila efter en dag till fots.

Läs mer om Vildmarksvägen

Om du vill ha mer information om Vildmarksvägen så kan du gå in på denna sida och beställa hem broschyrer både på svenska och engelska.

Pinna mig på Pinterest

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments

    1. Jag förstår att det är en favorit hos dig! Du som har så nära dit också 😉 Vi var där i slutet av juli så det mesta av snön hade väl hunnit smälta då 🙂

  1. Vackra bilder! Vildmarksvägen är väldigt populär bland husbilister (vi märker det på mässor). Kul förresten att du ska åka husbil i USA! 🙂 När bär det av?

    1. Tack så mycket! Ja, vi såg massor av husbilar längs vägen när vi var där och jag förstår verkligen varför. Det fanns massor av fina platser att stanna på för de som hade husbil.

      Det ska bli väldigt kul och intressant med husbil i USA. Vi åker om en vecka.

  2. Bra info om än lite naivt. En bildregel är att resekompis på ett resereportage inte ska vara med på bild mer än en gång, stereotypt med hatt och hårsvall bakifrån på bilderna. Visa hur du ser ut en gång så man förstår vem man har att göra med.

    1. Ja, visst är det säkert stereotypt med hatt och hårsvall bakifrån på bilder. Jag gillar dock sådana bilder, både att ta själv och att se hos andra så det kommer jag nog inte sluta med. I just detta inlägg så är min resekompis med på endast en bild, men i andra inlägg så förekommer resekompisar säkert mer än en gång. Jag personligen bryr mig inte så mycket om att följa några regler utan väljer ut de bilder jag själv tycker passar bra in 🙂 Jag kan dock erkänna att jag är väldigt dålig på att komma ihåg att ta “vanliga” bilder framifrån på mig själv så därför har jag inte många sådana överlag i min bildbank. Men ska absolut försöka tänka på det. Tack för din feedback, Franz. Jag uppskattar att du tog dig tid att skriva.