Country- och westernromantik på Östgötaslätten hos Countryside Café

Det är en varm vårdag i början av maj när vi sätter oss i bilen och börjar köra söderut. Solen skiner och bilen är fulltankad även om vi inte alls ska åka långt. Dagens mål är en sliten, gammal ladugård ute på landsbygden, bara ungefär tjugo minuters bilresa bort. Vi ska till Fornåsa och det nyöppnade western- och countrycaféet med det passande namnet; Countryside Café.

Jag minns inte riktigt hur jag hittade deras Instagramkonto men jag tror det var tack vare Cornelia på Lite mera rosa som tidigare har utnämnt Pilgården Fornåsa till “Östergötlands mysigaste Airbnb“. Pilgården ägs av paret Camilla-Maria och Lars-Håkan och är en mysig timrad stuga som du kan hyra och caféet är deras nyaste äventyr.

För min del så räckte det att jag fick se en liten del av inredningen på bild för att få mig att falla pladask. Cowboyhattar och westerntema? Perfekt, jag sätter mig i bilen direkt! Fast nej, det kunde jag inte göra för cafeét hade inte ens öppnat då. Nej, jag fick snällt försöka ha tålamod även om det var svårt, nyfiken som jag är.

Jag har redan en känsla innan jag kommer dit att dagens besök blir det första, men absolut inte det sista. Och när det är dags att åka hem igen så vet jag helt säkert att den där känslan hade helt rätt. För här ute vid Countryside Café strax utanför Fornåsa, på den platta Östgötaslätten, så finns allt en country- och westernromantiker behöver för att känna sig hemma.

Countryside Café Fornåsa Östergötland

Den officiella öppningen skedde redan 1:a maj, men vi kommer dit den 4:e maj. Även om jag helst ville bli helt överraskad så kunde jag inte låta bli att spana in de Instagram stories som delades. Under den kommande säsongen så kommer de att ha öppet lördagar mellan 11-17 fram till september. Enligt deras Instagram så kan det hända att de har ledigt någon lördag – så dubbelkolla aktuell info innan ditt besök.

Countryside Café har även öppet under vårens Östgötadagar 18-19 maj mellan kl 10-17.


Jag drömmer mig bort till den amerikanska slätten

Under de dryga tjugo minutrarna som det tar oss att köra till Countryside Café så spelar vi countrymusik ut bilens högtalare. Lainey sjunger om vilda blommor och vildhästar medan Travis Tritt vill ta det lugnt…

Det är jag som styr spellistan denna resa och Kenny får snällt lyssna på lite mer modern countrymusik än hans vanliga favoriter. Jag låtsas att vår Hyundai är en Ford F-150 och att vi egentligen befinner oss någonstans längs en sliten landsväg i USA. Landskapet vi passerar är platt och det är fält och åkrar så långt våra ögon kan se. Bönder är ute och kör traktorer och arbetar på. Vi hade faktiskt kunnat befinna oss på andra sidan Atlanten men som tur är så behöver vi inte åka så långt just den här dagen.

Jag har min cowboyhatt i baksätet, den som jag köpte på en rodeo i Jackson Hole, Wyoming, men vågar inte ta på mig den. Det känns ovant så jag håller mig till min mer “vanliga” hatt istället. Den känns inte lika iögonfallande. Det känns fånigt egentligen för om det är någonstans cowboyhatten passar in så är det ju här på Countryside Café…

Jag kanske är modigare nästa gång och låter hatten pryda mitt huvud istället för väggen som den mest hänger på. Men som jag sa under ett samtal igår så hade det känns mer naturligt att ta på mig den om jag hade varit i USA. Men här hemma i Sverige? Då känns det mer ovant och jag känner mig utstirrad.

Countryside Café Fornåsa Östergötland
Countryside Café Fornåsa Östergötland
Countryside Café Fornåsa Östergötland

Belgiska våfflor som smälter i munnen

Hela menyn ryms på en griffeltavla och för mig som ibland kan ha svårt att välja så passar det perfekt.

Jag har ju tjuvkikat lite på bilder och vet att jag ska beställa in en Belgisk våffla. Den smakar precis lika god som den ser ut, kanske till och med godare ändå. De är perfekt gräddade av Håkan som äger det nyöppnade cafét tillsamans med Camilla-Maria. De serveras med grädde, sylt och färska bär.

Kenny väljer bort allt som har med bär att göra men tycker det smakar lika gott med bara grädde.

Jag beställer först in en kall Trocadero, men ångrar mig ganska snabbt och lägger till en kaffe på beställningen. Det visade sig vara ett väldigt bra beslut för kaffet med tillhörande havremjölk smakar krämigt och gott.

Det är självservering i kaffe- och tehörnan och istället för vanliga traditionella kaffekoppar så häller vi upp kaffet i små återvunna glasburkar. Innan vi åker hemåt så har jag hunnit med både en och två påtår. Hade det inte varit så att vi kom dit så sent så hade det säkert blivit tre eller fyra…för ja, jag har tydligen blivit en sån där kaffedrickare nu. Jag som aldrig skulle bli det.

Psst, om du inte är sugen på en Belgisk våffla så finns det finns även vanliga våfflor som är laktosfria samt hemmagjorda chokladbollar.

Countryside Café Fornåsa Östergötland

Countryside Café Fornåsa Östergötland
Countryside Café Fornåsa Östergötland

Countryside Café Fornåsa Östergötland

I was country when country wasn’t cool…

Ur högtalarna så spelas såklart countrymusik och när spellistan tar slut så önskar Kenny att få lyssna på Johnny Cash och det dröjer inte länge innan hans djupa stämma tar över den gamla ladugården.

Vi stannar kvar så länge som vi vågar, ungefär en halvtimme efter stängning. Vi är båda glada över att vi kom dit lite senare, för vi är nästan helt ensamma där och det känns så mysigt att bara sitta där och njuta av atmosfären.

När våfflan är slut så passar jag på att gå runt och fotografera. Det är första gången jag använder kameran i år och den går varm medans jag tyst undrar varför jag inte fotograferar så mycket längre. Varför det har blivit så. Samtidigt så känns det som att det var senast igår jag höll fingret på avtryckaren och jag har svårt att slita mig från att fånga alla härliga westerndetaljer från alla möjliga vrår och vinklar.


Countryside Café Fornåsa Östergötland

Hitta till Pilgårdens Countryside Café:


Countryside Café Fornåsa Östergötland

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *