Att kliva tillbaka i tiden i den lilla cowboystaden Medora

Att kliva tillbaka i tiden i den lilla cowboystaden Medora

En av de platser som jag verkligen ville besöka i North Dakota var den lilla cowboystaden Medora och det dröjde inte länge efter att jag hade anlänt dit innan jag kände att det här stället gillade jag. Och då kom jag ändå fram i mörkret och såg egentligen inte så mycket av Medora. Så det var kanske mer en känsla jag fick där. Jag verkar dessutom ha en förkärlek till mindre ställen som detta. Även fast Medora samtidigt kändes väldigt turistigt så var det ändå äkta. Att vara där gav lite en känsla av att faktiskt befinna sig i vilda västern på riktigt. Ja alltså, ett lite mer modernt vilda västern.

Det första jag gjorde i Medora var att checka in på Rough Riders Hotel och medan den historiskt utklädde mannen bakom incheckningsdisken hjälpte mig upp med mina väskor så berättade han samtidigt att hotellet är hemsökt. Jag måste erkänna att jag sov med tänd lampa den natten.

Rough Riders Hotel i cowboystaden Medora i North Dakota
Rough Riders Hotel i cowboystaden Medora i North Dakota
Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota
Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota
Rough Riders Hotel i cowboystaden Medora i North Dakota
Ett väldigt vackert gammalt hotell med mycket karaktär.
Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota
Jag fick sällskap i rummet av teddybjörnen Teddy.

En uteritt utanför Theodore Roosevelt National Park

Dagen efter så var jag ute på en ridtur precis utanför nationalparken Theodore Roosevelt vilket var en riktigt härlig upplevelse. Ett av mina önskemål om saker att göra under resan var att rida och jag är väldigt glad över att jag valde att rida just här. Efter att ha lärt mig mer om Theodore Roosevelt och hans tid i området så var även det som att förflytta sig tillbaka till dåtiden.

Allting är möjligt med lite fantasi.

Ett litet tips om du också vill rida här – min ridtur började vid 13 och det var riktigt varmt ute då så om jag skulle göra om detta så skulle jag hellre välja en tidigare tid under förmiddagen. Du kan läsa mer om att rida i mitt inlägg om Theodore Roosevelt National Park.

Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)

Ridtur hos Medora Riding Stable i Medora.

Ridtur hos Medora Riding Stable i Medora.
Ridtur hos Medora Riding Stable i Medora.
Ute och rider tillsammans med Medora Riding Stable i Medora i värmen.

Det här är Medora

Medora ligger i den västra kanten av North Dakota, med det vilda Badlands som bakgrund till den historiska staden. Medora är faktiskt mest känd som North Dakota’s största turistdestination på grund av den vackra, vilda och oförstörda naturen.

Här bor endast 112 invånare året om (uppgifter från 2010 så de kanske inte stämmer helt) och staden är omgiven av Little Missouri National Grassland och Theodore Roosevelt National Park.

Den franska adelsmannen Marquis de Mores grundade staden år 1883. Staden låg bra till längs den transkontinentala järnvägslinjen hos Northern Pacific Railway vilket passade bra för Marquis de Mores som senare ville sända kylt kött till Chicago via järnvägen. Han uppkallade staden efter sin fru Medora von Hoffman. Om du vill läsa mer om Marquis de Mores och hans hus, Chateau de Mores (som idag är ett museum), så har jag skrivit ett mer detaljerat inlägg om det som du kan läsa här: Chateau de Mores – en dröm om livet i vilda västern.

En annan som föll pladask för området var presidenten Theodore Roosevelt vilket du kanske redan har listat ut eftersom det finns en nationalpark här med hans namn. Han kom till området för att jaga men den historien slutade med att han köpte sig en ranch och boskap. Jag har skrivit mer om Teddy och nationalparken här: En dag i Theodore Roosevelt National Park.

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

cowboystaden Medora i North Dakota

Medora North Dakota
Medora.
Medora North Dakota
Du kan åka häst- och vagn i Medora.
Medora North Dakota
Mysig butik med souvenirer.
North Dakota Cowboy Hall of Fame Medora
North Dakota Cowboy Hall of Fame.
North Dakota Cowboy Hall of Fame Medora
North Dakota Cowboy Hall of Fame.
North Dakota Cowboy Hall of Fame Medora
North Dakota Cowboy Hall of Fame.
North Dakota Cowboy Hall of Fame Medora
North Dakota Cowboy Hall of Fame.

Chateau de Mores - en känsla av livet förr i tiden

Jag hann även med att besöka Chateau de Mores (kostar $10) som har spelat en betydande roll i Medoras förflutna. Det är ett av stadens historiska hus som är byggt av Marquis de Mores under 1883. Tänk om han då visste att hans jaktlodge och sommarresidens en dag skulle vara ett museum.

Jag såg en kort film, kollade på den interaktiva utställningen samt besökte själva huset som låg väldigt vackert till uppe på en kulle med utsikt över Medora. Om du vill läsa mer om Chateau de Mores så har jag skrivit ett inlägg som handlar om herrgården och mitt besök där.

Chateau de Mores – en dröm om livet i vilda västern
Chateau de Mores och drömmen om livet i vilda västern.
Chateau de Mores State Historic Site
Chateau de Mores State Historic Site
Chateau de Mores – en dröm om livet i vilda västern
Ser du huset? Det är Chateau de Mores State Historic Site.

Upplevelser i den lilla westernstaden Medora

Medora Musical
På Medora Musical.
Medora Musical
Medora Musical.
Medora Musical
Medora Musical.
Theodore Roosevelt Maltese Cross Cabin
Theodore Roosevelt Maltese Cross Cabin
Ät glass i stora lass hos Marquis De Mores Ice Cream Parlor
Jag lyssnade på mitt egna råd och åt glass i stora lass hos Marquis De Mores Ice Cream Parlor
Ät glass i stora lass hos Marquis De Mores Ice Cream Parlor
Glassen var otroligt god men smälte alldeles för snabbt i solen.
Rough Riders Hotel
Jag övernattade på Rough Riders Hotel.
Rough Riders Hotel
Otroligt vackert med många detaljer inne i hotellets lobby.
Rough Riders Hotel
Fick sällskap av teddybjörnen Teddy.

Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota

Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota

Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota

Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota

Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota

Rough Riders Hotel i Medora, North Dakota

Prarie Dog Town
Präriehund inne i nationalparken.


Booking.com

Vill du läsa fler inlägg om North Dakota?

Oh darling, let’s be adventurers finns även på Facebook och Instagram.
Följ även gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa några inlägg. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

 1. Härlig karaktär på hotellets inredning! Kul när konceptet är så genomgående överallt och man är modig och vågar ta ut svängarna. Ibland önskar jag att även fler svenska hotell i städer vågade profilera sig på annat sätt än stilfullt men generiskt.

  1. Ja men visst är det kul med unika hotell med karaktär istället för stela, moderna rum. Ser dock inget fel i det heller, utan jag gillar sådana rum också men håller med dig om att det ändå vore kul med fler unika hotell i Sverige. Eller så finns det, bara att jag inte hittat dom än. Rough Riders Hotel var precis som att kliva in i dåtidens vilda western värld.

 2. Åååh! Vill åka till Medora och göra precis allt du gjorde. Även rida och jag ogillar hästar. Vet jag skulle älska stället. Måste lusläsa alla dina inlägg och ta reda på vad mer än Medora som finns i området.

  Och se på kartan var North Dakota är. ?

  1. Jag vill följa med när du åker! 😉 Trots att det är en “turiststad” så var Medora ändå ett riktigt härligt ställe så jag förstår alla som återvänder dit hela tiden. Och det verkade vara många som gjorde det år efter år. Det finns massor att göra i området och jag skulle nog lätt kunna fylla både en och två veckor i området.

   Hoppas du hittade North Dakota på kartan 😉

 3. Vilken gullig stad och vad mysigt att få sällskap av en teddybjörn på hotellrummet! Jag har ju bott sju veckor hos en kompis i North Dakota men det var mitt i vintern och smällkallt (samt att min kompis och hennes familj inte var så intresserade av utflykter) så det enda jag såg var Grand Forks där jag bodde samt en shopping mall i Fargo. Nu när jag läser dina inlägg vill jag tillbaka, fast på sommaren. 🙂

  1. Ja, det var det. Jag kände mig lite mindre ensam då även om Teddy fick stanna kvar på rummet när jag åkte vidare. Va synd att du inte hade möjlighet att se mer av North Dakota när du var där. Kan tänka mig att det kan bli riktigt kallt där på vintern och det är säkert också en upplevelse att vara där då, men jag föredrar nog också sommaren 🙂