Menu
Grönland

Dagbok från Kangerlussuaq

Dagbok från Kangerlussuaq

Dagbok från Grönland 27/8 2016

Nu har vi befunnit oss på Grönländsk mark i lite över ett dygn. Ingenting är som jag hade förväntat mig, men samtidigt så hade jag inte heller några större förväntningar. Igår så fick jag flyga två olika propellerplan, det ena med SAS och det andra med Air Iceland. Det sistnämnda var dock betydligt mycket mindre, men det kan jag förstå med tanke på vår destination.

Kangerlussuaq. En by på västra Grönland med 540 invånare. Tydligen exakt lika många som det bor i Katarinas hemby, Gullringen. Kangerlussuaq är den näst största turistdestinationen på Grönland och även om Ilulissat, som ligger på förstaplats, kan erbjuda lite mer så finns det många olika saker att sysselsätta sig med här.

IMG_6094

En lätt vandring genom vildmark

Vi började lite lätt idag med en vandringstur till Garnet Rock i fint duggregn. En kort tur på ca 15 km som tog oss igenom en arktisk öken och upp till ett berg där man kunde hugga ur sten, Garnet Rock hette den. Man fick låna verktyg för att kunna hugga i granitsten, men alla vi tre nöjde oss med att titta på när islänningen Sammie kämpade på med att hacka.

Jag älskar att få se djur i det fria så det kändes extra roligt när vi fick syn på några myskoxar. Vid första tillfället så syntes de knappt för blotta ögat, men lite senare under turen så kom vi dem riktig nära. Visste du att området runt Kangerlussuaq är ett av få ställen i hela världen där du har chans att få se vilda myskoxar? Det hade jag inte en aning om förrän nu.

Regnet avtog efter en stund och efter lite mer än halvvägs på turen så åkte även jackan av. Solen höll sig gömd bakom några moln, men det var varmt ändå. Fleecetröjan fick ligga kvar i ryggsäcken under hela dagen. Jag fick känslan av att vara hemma, där långt ute i vildmarken. Landskapet var otroligt mäktigt och påminde mig väldigt mycket om norra Lappland på hösten med alla dess gula och röda vackra färger.

Det var så skönt att få känna tystnaden. Speciellt den som jag fick uppleva då jag gång på gång halkade efter resten av gruppen. Det brukar oftast bli så för mig, då jag inte kan låta bli att stanna och fotografera… Men denna gång även på grund av att jag fick väldigt ont i mitt knä varje gång jag skulle gå i nedförsbackar. Det är en gammal inflammation som gjorde sig påmind. Jag är inte den som klagar i onödan dock, så jag kämpade på och jag överlevde hela vandringen.

Vår slutdestination låg på andra sidan av Lake Ferguson, där en minibuss väntade på oss. Istället för att åka tillbaka till Old Camp så klev vi av vid den lokala Thai/Bar/Pizzerian Nordlys som även är det enda matstället i byn. Det finns även en restaurang som ligger en bit bort. Vi åt där igår och ska göra det imorgon igen då Grönländsk buffé står på menyn. Ikväll blev det istället thaimat för mig och pizza för de andra. Det smakade bra efter en heldag ute i naturen!

Nu ska jag vila mina fötter inför morgondagens äventyr! Och medan jag gör det så ska ni få njuta av en ordentlig bildbomb från vår härliga vandring.

IMG_6102

IMG_6124

IMG_6142

IMG_6146

IMG_6152

IMG_6165

IMG_6172

greenland (1)

greenland (2)

greenland (3)

greenland (4)

greenland (5)

greenland (6)

greenland (9)

greenland (10)

greenland (11)

greenland (12)

greenland (14)greenland (16)

greenland (18)

greenland (19)

greenland (20)

greenland (21)

greenland (22)

greenland (24)
greenland (27)

greenland (29)

greenland (37)

greenland (35)

greenland (33)

greenland (36)

greenland (32)

greenland (31)

greenland (38)

greenland (40)

greenland (42)

greenland (47)

greenland (46)
greenland (44)

greenland (43)
greenland (49)
greenland (56)

greenland (61)

greenland (60)

greenland (59)

greenland (65)
greenland (67)

 

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

14 Comments

 • Sara i Åre
  september 2, 2016 at 11:16 f m

  myskoxar är ett fascinerande djur, jag har bara sett dem i funäsfjällen där det också går (några extremt få) vilda (på en väldigt stor yta). fantastiskt vackra bilder – så härligt att följa!

  Reply
  • Helena
   september 5, 2016 at 1:42 f m

   Ja, väldigt fascinerande 🙂 Åh, det visste jag inte att det fanns där. Har dock för mig att det ska finnas på några ställen i Sverige? Men mitt minne kan ha fel också, hehe. Och tack,kul att du vill ”följa med på resan” 🙂

   Reply
 • FREEDOMtravel
  september 2, 2016 at 9:52 e m

  Fina bilder och kul med myskoxarna! På vilket sätt är det inte som du förväntade dig?

  Reply
  • Helena
   september 5, 2016 at 1:41 f m

   Tack! Och ja, väldigt kul var det. Jag vet inte riktigt, men jag hade nog förväntat mig mer snö ändå. Och lite mer kyla. Inte världens vackraste höstfärger liksom!

   Reply
 • Resfredag
  september 3, 2016 at 10:36 e m

  Vilken fantastisk resa!

  Reply
  • Helena
   september 5, 2016 at 1:40 f m

   Ja, vi har det helt underbart här!

   Reply
 • Jeanette
  september 6, 2016 at 11:58 f m

  Färgerna <3

  Reply
  • Helena
   september 7, 2016 at 1:13 f m

   Färgerna var helt magiska <3

   Reply
 • Lola
  september 8, 2016 at 12:34 f m

  Så fina bilder! Vilka upplevelser!

  Reply
  • Helena
   september 9, 2016 at 12:04 f m

   Tack Lola! <3 Ja, det har varit helt fantastiska dagar och upplevelser!

   Reply
 • Linda Engström
  september 11, 2016 at 8:52 e m

  Sjukt fina färger, så coolt med ditt hår (eller är det nån annan som är rödhårig?) och sååå häftigt med myskoxarna! Blir väldigt sugen på att åka dit.

  Reply
  • Helena
   september 11, 2016 at 10:31 e m

   Tack Linda! Det är jag som är rödhårig 🙂 Myskoxarna var bäst, så vackra djur. Kan absolut rekommendera Grönland som resmål. Det har väl egentligen inte riktigt funnits på min karta så länge, men så otroligt vackert land!

   Reply
 • Discovering The Planet
  september 20, 2016 at 1:37 e m

  Vilket äventyr och vilka underbara bilder och färger.

  Reply
  • Helena
   september 25, 2016 at 12:01 f m

   Tack Daniela. Ja, Grönland var verkligen fullt av höstiga färger!

   Reply

Leave a Reply