Dolly Partons Dollywood’s Splash Country

En sak som vi alla var eniga om att vi ville göra när vi befann oss i Tennessee’s Smoky Mountains var att besöka Dollywood – countryikonen Dolly Parton’s alldeles egna temapark.

Dollywood består egentligen av två olika delar; nöjesparken Dollywood samt vattenparken Dollywood’s Splash Country. Även om Dollywood också lockade så var vi alla eniga att vattenparken var prio ett under den här resan. Och när det blev lite sista minuten ändringar i resrutten så hade vi bara tid för en park ändå. Så, Dollywood’s Splash Country – here we come!

Tumble outta bed and I stumble to the kitchen
Pour myself a cup of ambition
Yawn and stretch and try to come to life
Jump in the shower and the blood starts pumpin

9 to 5, Dolly Parton

Det var med trötta ögon vi kämpade oss upp från sängarna denna morgon. Och då var det egentligen inte ens supertidigt. Att duscha skippade vi då vi ändå skulle ned i det svala vattnet en stund senare.

Från vår egna Smoky Mountains-stuga så hade vi ungefär tjugo minuters bilresa till vattenlandet och vi var alla spända över hur den kommande dagen skulle bli. Vi vet ju att de ofta går all-in i USA med parker så vi hade höga förväntningar. Men skulle vattenparken leva upp till våra förväntningar? Förmodligen. Oavsett var vi alla taggade på en härlig dag i vattnets tecken!

Välkommen till Dollywood’s Splash Country!

Vem är Dolly Parton?

Dolly Parton är uppvuxen i Locust Ridge som ligger mitt uppe bland de mäktiga bergen i Great Smoky Mountains. Där växte hon upp tillsammans med sina elva syskon i ett ganska enkelt hem, utan el och med endast utedass. Hon har inte alltid haft det så lätt i livet, men hon har samtidigt heller aldrig gett upp sina drömmar utan kämpat på.

Musiken har alltid varit en otroligt viktig del i Dolly’s liv och hon slog igenom ordentligt år 1973 med låten Jolene och ända sen dess så har hon alltid skrivit sin egna musik. Hon skriver även låtar till andra och kan vara stolt låtskrivare till över tretusen låtar. Hon har alltid älskat sitt barndomshem uppe i bergen och det återspeglas i många av hennes låtar, bland annat i Coat of Many Colors.

Idag så är hon en av countryns mest framgångsrika kvinnor och en stor inspiration för många.

Förutom musik så har hon även medverkat i många filmer, bland annat 9 till 5 där även hennes låt med samma namn finns med på soundtracket. Den bestämda lilla flickan från bergen i östra Tennessee har inga planer på att någonsin stanna upp eller gå i pension utan hon har lovat att aldrig sluta göra musik och än idag säger hon att inte en enda dag passerar utan att hon skriver musik.

Mer info: Dolly Parton’s officiella hemsida

Information om Dollywood och Dollywood’s Splash Country

Dollywood ligger i Pigeon Forge, Tennessee och parken är uppbyggd runt en kopia av den timmerstuga som Dolly själv växte upp i. Förutom spännande åkattraktioner så erbjuder parken även massor av traditionella hantverk samt musik från Smoky Mountains.

Dollywood anordnar också många konserter och evenemang under sommarsäsongen varje år. Dolly Parton uppträder själv ofta där tillsammans med sin familj. Parken blev utnämnd till en av Topp 3 bästa temaparker i USA, både under 2014 samt 2017.

Dollywood Splash Country ligger i anslutning till Dollywood och här ligger allt fokus på vattenäventyr. Parken öppnades i maj 2001 och har blivit utnämnd till Amerika’s bästa vattenpark inte mindre än tre gånger av The Travel Channel.

Inom Dollywood så finns även kedjan Dixie Stampede Dinner Theaters där du får en show till middagen. Vi funderade på att boka in oss på en sådan middag, men i slutändan så valde vi bort det trots att det nog hade varit en riktigt rolig upplevelse. Vi valde bort det av två anledningar; det kostar ganska mycket och vi var lite rädda för att showen mer är till för den yngre generationen. Barnen alltså.

Boende: För dig som vill bo i anslutning till parkerna så finns Dollywood’s DreamMore Resort & Spa som ligger precis utanför. Vill du hellre bo uppe i bergen som Dolly själv gjorde en gång i tiden? Då ska du spana in Dollywood’s Smoky Mountain Cabins. Jag har själv inte bott på något av de ställena, utan vi hyrde en stuga uppe i bergen via Airbnb. Det finns även både motell och hotell i Pigeon Forge och närliggande omgivningar.

Läs mer om vårt boende: En perfekt getaway i Great Smoky Mountains

Vad tyckte vi om Dollywood’s Splash Country?

Ingen av oss är väl några frekventa besökare på vattenparker, men under min uppväxt har jag besökt Nordpoolen (Boden), Äventyrsbadet på Pite Havsbad och Paradiset (Örnsköldsvik) samt varit på Skara Sommarland en gång i vuxen ålder. Med andra ord så vet jag inte riktigt om jag har något att jämföra med då jag aldrig besökt en vattenpark i USA.

När vi kom till parken så började vi med att parkera bilen på parkeringen som är stor och det fanns gott om platser att välja mellan. Vi var där ungefär vid 10-tiden, på en vardag. Vädret var lite ostadigt men det var ändå varmt i luften och det skulle eventuellt komma in ett åskoväder på eftermiddagen. Om det spelade in på besökarantalet kan jag inte svara på.

Bra att veta: Det kostade oss $15 att parkera på den officiella parkeringen. Lite väl dyrt tyckte vi, men samtidigt så ligger parken en bit utanför Pigeon Forge och alternativet skulle då vara att ta taxi som förmodligen skulle ha kostat oss mer än så.

Väl inne på området så besökte vi omklädningsrummen samt låste in våra kläder och värdesaker i skåp. Även detta kostar extra och det fanns två olika storlekar på skåpen att välja mellan och jag minns faktiskt inte om vi valde det normalstora skåpet ($10) eller familjeskåpet ($15). Här skulle alternativet vara att lämna sakerna i bilen och visserligen skulle det ha fungerat att promenera in i endast badkläder, men nej. Jag ville ju dessutom ha med kameran in på området så att jag skulle kunna fotografera lite och då var skåp det enda alternativet för oss.

Jag tog några snabba bilder inne på området innan jag sedan låste in kameran. Vi hade även med oss en GoPro men då det inte var tillåtet att ha med den under åkturerna så valde vi att även lämna den i skåpet. Vi var ju dessutom där för att ha roligt och inte för att fota eller filma hela tiden. Därav bristen av bilder på oss själva, för det glömde vi helt bort att ta.

Parken kändes lagom stor, det fanns många olika attraktioner för både barn och vuxna. Det tog heller inte alltför lång tid att promenera mellan allt. Det som däremot tog ganska mycket tid var alla köer. Precis så som det brukar vara på nöjesparker och vattenland. Det var ganska långa köer till vissa av åkattraktionerna och därför så blev det endast en åktur på River Rush som var väldigt rolig. Vi fokuserade istället på att åka de attraktioner där det var kortare köer så att det skulle bli mer åktid och mindre köande.

Favoriten blev Big Bear Plunge som vi ständigt återkom till. Även fast det var kö till den också så kändes det som att det gick mycket snabbare i den kön. Det är också möjligt att köpa ett TimeSaver-band som gör att kötiden blir kortare. Vi tyckte inte att det var extremt mycket människor i parken den dag vi var där, men såhär i efterhand när vi tänker tillbaka på kötiderna så hade det nog varit värt att köpa till ett sådant band.

Det finns två olika varianter av ett TimeSaver-band.

  • TimeSaver H2O Pricing håller din plats i kön, utan att du behöver stå där.
    När det är din tur att åka så är det bara att smita förbi hela kön.
  • TimeSaver H2O Premium Pricing låter dig dessutom “gå” före alla de som har det vanliga TimeSaver-bandet.

Läs mer: TimeSaver H2O Pass

Dollywood's Splash Country, Tennessee
Innan du går in i parken så finns det skyltar med information som kan vara bra att känna till.
Dollywood's Splash Country, Tennessee
Det är bra att se till att du inte har med dig något som inte är tillåtet.
Dollywood's Splash Country, Tennessee
Detta är priserna för 2017. Dubbelkolla gärna på parkens officiella hemsida innan ditt besök.
Dollywood's Splash Country, Tennessee
Äntligen dags för badäventyr!
Den som ville besöka vattenlandet allra mest var Tony.
Innan dagens badäventyr kan börjar på riktigt så måste vi hitta några lediga skåp.
Sen är vi redo för att bada hela dagen och vi börjar med att åka runt i en lazy river.
Dollywood's Splash Country, Tennessee.
Här kunde man köpa dessa TimeSaver-banden.
Dollywood's Splash Country, Tennessee.
Som du kan se var det lite molnigt under den dagen som vi var där, vilket förmodligen var väldigt bra då det annars finns stor risk för att bränna sig.
Dollywood's Splash Country, Tennessee.
Självklart så gick det att köpa glass.
Dollywood's Splash Country, Tennessee.
Ett svalkande vattenfall. Det var dock inte tillåtet att stanna kvar där utan gick du i så fick du minsann åka runt i den lilla floden som tog dig runt parken.
Skåpen som går att hyra syns där på bild, de är blåa och vita.
Parken är byggd runt omkring ett berg så det finns naturlig grönska.
Det finns flera kartor över parken utplacerade på olika platser.
Det är även bra skyltat runt om i parken så att du lätt ska veta vart du ska gå.
Det är viktigt att använda solskydd när du badar.
Ungefär en timme innan stängningstid så meddelade de i högtalarna att parken måste stänga ned alla åkattraktioner på grund av att åskan hade kommit alldeles för nära.
Dollywood's Splash Country
Att tumma på säkerheten finns inte på kartan och även fast vi blev otroligt besvikna så förstod vi ändå.
Dollywood's Splash Country
Vid det här laget så har det även börjat regna en del.
Dollywood's Splash Country
Det som var allra värst? Att vi stod längst fram i kön och alltså näst på tur för att få åka när de meddelande att de skulle stänga! Såå surt!
För dig som besöker parken med barn så är det bra skyltat om vilka attraktioner barn får åka.
Dollywood's Splash Country
Eftersom åskan inte var precis ovanför oss så fanns det ändå en liten chans till att de skulle hinna öppna åkattraktionerna igen innan parken stängde. Dock så valde vi att inte chansa på det då det endast var en timme kvar.
Vi passade istället på att kika in i souvenirbutiken samtidigt som vi gömde oss för regnet.
Sen struntar vi att det regnar – vi är ju ändå blöta – och känner att det är dags att åka hem.
Tack, vi hade en härlig dag i parken och hoppas på att en dag återvända. Då besöker vi kanske även Dollywood.
Dollywood's Splash Country
Såhär såg parkeringen vid Dollywood’s Splash Country ut.
På väg till Walmart för att handla. Vi ska grilla trots regnovädret.
Dollywood's Splash Country
Det spricker upp litegrann på kvällen och vi får njuta av god grillmat och en fin solnedgång med massor av dimma. Senare på kvällen så passar vi även på att njuta av bubbelpoolen som står på vår veranda.

Öppettider & prisinformation

När vi besökte Dollywood’s Splash Country i juli 2017 så kostade det $49 för en vuxen att besöka parken under en dag. Då det är väldigt svårt för mig att hålla koll på dagsaktuella priser samt öppettiderna som kan variera så väljer jag att inte skriva ut mer om öppettider och priser utan rekommenderar att hämta den informationen på de officiella sidorna som jag länkar nedan.

Dagsaktuell information: Priser och öppettider.

Bra att veta inför ditt besök på Dollywood’s Splash Country

Man får inte ta med mat eller dryck in på området, vilket nog är standard för alla temaparker runt om i världen. Vi planerade därefter och försökte äta innan vi begav oss in för en dags äventyr. Däremot så blir man lätt hungrig av att bada och därför hade vi redan innan bestämt oss för att äta en sen lunch inne på området. Det blev hamburgare/pizza och ärligt talat så har jag smakat bättre mat, även om den ändå var ätbar.

Det är möjligt att lämna parken en stund för att återvända igen. Viktigt är då att spara kvittot för parkeringen och glöm inte att ta en stämpel vid exit.

Ta med egen handduk om du inte vill köpa med dig en souvenir-handduk.

Vädret i Smoky Mountains är väldigt oförutsägbart och av den anledningen så är det möjligt att begära en så kallad Rain Check om parken tvingas stänga för tidigt. Det hände faktiskt oss, men då visste vi inte att det var möjligt att göra detta.  Det går dock inte att begära en Rain Check om det endast regnar.

Att dricka mycket under en dag i solen är viktigt så därför kostar det inget att få ett glas vatten vid alla matserveringar. Det finns även vattenfontäner vid de flesta toaletter och självklart går det bra att köpa vatten i flaska om du hellre vill ha det.

Dina badkläder ska vara familjevänliga och det är bland annat inte okej att använda kläder i attraktionerna. Det är även rekommenderat att använda badskor hela tiden på grund av att asfalten kan vara extremt varm under en solig sommardag. Det är inte okej att använda vanliga skor eller sandaler när du befinner dig i en attraktion heller. Jag kan rekommendera att köpa ett par vattenskor på Walmart eller Target till bra priser.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Det ser da sjovt ud. Der kunne jeg da godt tænke mig at prøve et par af tingene. Jeg kan nu godt lide vandland og skal over i det område om 14 dage. Desværre har de jo ikke åbent endnu, så det må blive en anden gang men tak for inspiration, Helena 🙂

    1. Va roligt att du ska till området, men synd att de inte har öppnat än. Du får spara det till ett annat tillfälle, ja. Hoppas du får en trevlig resa. Vart exakt bär det av?

  2. Ja du Carla vilka minnen! Själv minns jag lite senare i livet, som förstaårsstudent, s.k. recentior, i Uppsala, hur det inte fanns badrum eller dusch i det 1700-talshus på Svartbäcksgatan där jag hade ett inackorderingsrum. Budgeten tillät ett, sager ETT, besök i veckan på Badhuset i Uppsala, som låg ett par kvarter inåt Stora Torget till. Där fanns hon, min badtant, som var storväxt och faktiskt rätt moderlig, med samma sorts hårda borste och inte särskilt väldoftande tvål. Snudd på riktigt hett badvatten bjöds och hon utvecklade enorm energi:: REN blev man, och alldeles trött, för stress och spänningar försvann ur själ och kropp. Memories, memories! Tack för ett härligt skräckfyllt kåseri! Och vilken kontrast till dagens simskola och skolbad!