Detta är en sponsrad artikel

ROADTRIP: Fem tips inför en lyckad resa

ROADTRIP: Fem tips inför en lyckad resa

Att ge sig iväg på en roadtrip känns ofta väldigt roligt och spännande. Och visst kan det kännas så enkelt att bara sätta sig i bilen, trycka på gaspedalen och rulla iväg mot nya, härliga äventyr! Och för vissa så är det kanske så enkelt. Men för att underlätta resan så finns det några saker som jag tycker är lite extra viktiga att tänka på. Under de senaste åren så har jag varit iväg på många roadtrips, så jag har samlat ihop några av mina bästa tips för en lyckad resa.

Bestäm en ungefärlig resväg men var inte för låst till den

Jag gillar själv att planera lite innan avresa, men har gärna också utrymme för att vara spontan. Det jag helst vill ha klart är en ungefärlig resväg så att jag vet hur jag ska färdas. Det gör det även lättare att kolla upp eventuella sevärdheter som jag vill se. Försök att inte planera in mer än max 20 mil om dagen. Det tar ofta längre tid att köra än man tror – det är en regel snarare än ett undantag.

Här är jag på en roadtrip till Jämtland

Tänk på säkerheten och kolla igenom bilen innan du åker iväg

Innan du åker iväg på en längre resa så är det bra att kolla bilens motorolja, att däcken har bra mönsterdjup (speciellt på vinterdäck) och att det finns tillräckligt med kylarvätska och spolarvätska i bilen. Det är inte alls svårt att kolla dessa enkla saker och det tar inte heller så lång tid. Passa även på att kolla att alla lampor fungerar som de ska!

Jag kan inte alls mycket om bilar, men jag vet hur jag ska kolla alla dessa saker och försöker att göra det inför varje längre resa jag ska göra med bilen. Skulle jag inte klarat av att göra det själv så skulle jag bett om hjälp av någon som kan, eller åkt in till en bilverkstad. Bilsäkerhet är viktigt att tänka på.

Om du hyr en bil så borde företaget redan ha kollat att allting fungerar som det ska, men det skadar aldrig att dubbelkolla.

En roadtrip genom Yellowstone
Det är viktigt att kolla igenom hyrbilen innan du rullar iväg.
Men minst lika viktigt att kolla igenom din egna bil innan du åker på en längre resa.
Men minst lika viktigt att kolla igenom din egna bil innan du åker på en längre resa.

Välj ditt resesällskap

Jag har åkt på roadtrips själv och med andra. Alla resor har varit bra och det har nog mycket att göra med att jag väljer vilka jag sätter mig i bilen med, innan jag åker iväg. Det är väldigt speciellt att resa tillsammans med andra – ibland går det bra, ibland mindre bra. Det är en fördel att åka iväg på en kortare resa innan man väljer att göra en längre resa tillsammans med någon, för att verkligen se ifall personkemin stämmer.

Annette och Ann-Mari, mina två norska roadtripkompisar.

Skapa en Spotify-playlist

Att åka på en roadtrip utan musik finns inte i min värld. Det skulle aldrig gå! Skapa en ny playlist och välja ut passande bilmusik. Gör gärna en bra blandning av musik och är ni flera som ska åka så kolla med ditt resesällskap om de har någon favoritartist eller vilken typ av musik de gillar.

Det är ju inte säkert att alla gillar samma musik som du och det är ju trevligt om alla får lyssna på sin favoritmusik under färden. Åtminstone en låt… 😉

Musiktips: Oh darling – roadtrip favoriter (klicka på länken så öppnas en Spotify-playlist)

Tänk er att köra längs små grusvägar och inte riktigt vet vad som väntar bakom nästa krön...
Tänk er att köra längs små grusvägar och inte riktigt vet vad som väntar bakom nästa krön…

Ha roligt!

Sist men inte minst, ha kul! Planera inte in för mycket att göra och som jag skrev ovan, planera inte in för lång körsträcka varje dag. Var spontan och ta omvägar! Var inte rädd för att välja mindre, småvägar framför motorvägar. Och ta massor av bilder!

Uppe på Flatruet, ett landskap av orörda vidder i en lättillgänglig fjällvärld.
Uppe på Flatruet, ett landskap av orörda vidder i en lättillgänglig fjällvärld.

Gillar du att åka på roadtrips? Har du några egna tips som du vill dela med dig av?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 Comments

  1. Bra tips! Jag ska kolla in din spellista och inspireras av en ny roadtrip. Mina längsta roadtrips har varit mellan Luleå och Sydfrankrike dit jag reste (bilade) mycket under min period som bergsklättrare. Har även bilat till Skottland från Luleå med småttingar i bilen …

    1. Kul att du gillade tipsen, Eva! Och jag hoppas att du blir inspirerad till en ny roadtrip också. Det var några långa roadtrips som du har varit ute på! Kul! Visste inte att du klättrade heller, va roligt.

  2. Va, var är jag i denna roadtrip-guide?! Jag måste ju vara bästa roadtriptipset. Lägger till migsjälv som punkt 6. Katarina – pratar non-stop så du kan bara lyssna å köra, mkt bra. ?

    1. Jag älskar också friheten med att bila. Så skönt att slippa passa tider och bara kunna åka dit man känner för. Jag har helt missat dina roadtrips, måste in på din blogg och läsa ikapp. Nackdelen med att resa mycket och ha fullt upp – jag hinner aldrig läsa allt jag vill! 🙂

  3. Håller med om att det är bra att ha en lös plan – men vara beredd att avvika från den om det händer nåt kul 🙂 Mitt bästa road-trip-tips är förstås att åka husbil! Perfekt att ha sängen, köket och toaletten med sig 🙂

    1. Ja, precis. Planera men inte vara för låst till planen. Haha, förstod nästan att du skulle komma med det tipset. Kan hålla med lite där, det är härligt att roadtrippa och ha sängen och allt med sig.