De fyra presidenterna vid legendariska Mount Rushmore i South Dakota

George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Fyra av Amerikas forna presidenter som har en sak gemensamt. De lever nämligen kvar för evigt genom de 18 meter höga granitbysterna som är uthuggna i Mount Rushmore i South Dakota. Där blickar de ut över det land och den nation som de en gång i tiden hjälpte till att forma.


Jag besöker Mount Rushmore under min resa genom the Great American West. En roadtrip på tre veckor där jag får se och uppleva allt från vackra vyer och landskap men också besöka mysiga småstäder och platser som tidigare bara existerat på tv och film.

Mount Rushmore är exakt en sån plats som jag har sett många gånger tidigare men ändå aldrig sett på riktigt. Inte förrän nu, en varm dag i slutet av juli när jag kör längs väg 16A, även kallad för Iron Mountain Road. En serpentinväg som bjuder på slingriga kurvor och vackra utsikter. En väg som kanske gör sig bättre i en cab eller på motorcykel, men jag är nöjd med min svarta Ford.

Jag har min bas på Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer och på väg till Mount Rushmore så stannar jag till inne i Custer och köper med mig en kaffe som sällskap längs vägen. Sen rullar jag vidare, stannar till en stund vid Welcome to Custer State Park-skylten innan jag svänger av för att ansluta till den välkända och ikoniska Iron Mountain Road med de vackra vyerna.

Jag har planerat att vara framme vid monumentet på tidig eftermiddag men när jag väl kommer dit så har det redan hunnit bli sen eftermiddag. Det gör inte så mycket. Jag reser själv och är flexibel så jag bestämmer mig för att stanna kvar där till solnedgången för att få vara med om stunden när strålkastarna tänds för att lysa upp granitberget och de fyra presidenterna. Detta görs i samband med att alla stämmer upp till nationalsången, The Star Spangled Banner.

 • TIPS: En annan vacker väg i området är Needles Highway.
George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Mount Rushmore, South Dakota.

Fakta om Mount Rushmore

Mount Rushmore är ett av de mest berömda monumenten i USA och föreställer fyra av de forna presidenterna i landet. Själva monumentet består av 18 meter höga granitbyst som är uthuggna i granitberget. Monumentet skapades till minne av de första 150 åren av landets historia.

Idén att skapa en skulptur i området kom från Doane Robinson, en historiker från South Dakota, som ville hitta ett sätt att få fler turister att besöka staten. Idag så besöker ungefär 3 miljoner människor Mount Rushmore så hans idé lyckades.

Arbetet med Mount Rushmore påbörjades år 1927 av den dansk-amerikanska skulptören Gutzon Borglum och blev klart 1941. Borglum dog innan projektet var helt klart och hans son slutförde det. Mount Rushmore invigdes i oktober 1941 av den dåvarande presidenten Franklin D. Roosevelt.

…Let us place there, carved high, as close to heaven as we can, the words of our leaders, their faces, to show posterity what manner of men they were. Then breathe a prayer that these records will endure until the wind and rain alone shall wear them away.

 Gutzon Borglum, Mount Rushmore Sculptor, 1930
Mount Rushmore.

De fyra presidenterna på Mount Rushmore

Borglum och hans son Lincoln ansåg att monumentet borde representera nationen och därför valde de ut fyra presidenter för deras betydande bidrag till grundandet, expansionen, bevarandet och enandet av landet. Vill du läsa mer om presidenterna så kan du göra det här.

 • George Washington (1732–1799) valdes för att han var nationens grundare.
 • Thomas Jefferson (1743–1826) valdes för att han representerade expansion då det var hans som bland annat författade självständighetsförklaringen.
 • Theodore Roosevelt (1858–1919) valdes för att han representerade bevarandet och den industriella blomstringen av nationen.
 • Abraham Lincoln (1809–1865) valdes för att han hade lett landet genom ett inbördeskrig och för att han ansåg att det var viktigt att bevara nationen till varje pris.

Presidenterna är omgivna av det vackra området i Black Hills och genom att besöka Mount Rushmore så kan du ta del av historien om Amerikas födelse, tillväxt, utveckling och bevarande.

Själva huggandet gjordes av ett team på över 400 män som från början var gruvarbetare som hade kommit till Black Hills för att leta efter guld. De hade ingen tidigare erfarenhet av konst men de visste hur man använde dynamit och hammare.

Varje ansikte är ca 18 meter högt (60 feet) och från början var det tänkt att snidningen skulle omfatta presidenternas kroppar hela vägen till midjan men pengarna tog slut.

Hur har Mount Rushmore fått sitt officiella namn?

Från början så kallades berget för “the Six Grandfathers” av den lokala indianstammen Lakota.

Mount Rushmore har även varit känt under många andra namn, bland annat Cougar Mountain, Sugarload Mountain, Slaughterhouse Mountain och Keystone Cliffs. Allt beror på vem du frågar.

Det officiella namnet, Mount Rushmore, härstammar från Charles E. Rushmore, en advokat från New York som besökte området för att undersöka guldkrav. Han ska ha frågat sin guide vad berget hette och fick till svar att det inte finns något namn men att från och med nu så ska “den jäkla saken” kallas för Rushmore.


Tips inför ditt besök vid Mount Rushmore

Vart ligger Mount Rushmore?

Mount Rushmore ligger i västra delen av South Dakota, i ett område som heter Black Hills.

Den närmsta större staden är Rapid City och dit är det 36 km.

Jag har min bas i Custer och härifrån kan du välja att åka två vägar till monumentet. Den kortaste vägen är 34 km och då åker du länge väg 385. Den lite längre vägen går först genom Custer State Park och sen svänger du av mot väg 16A, även kallad för Iron Mountain Road. Den är 54 km lång och tar ungefär dubbelt så lång tid att köra och då har jag inte räknat med några fotostopp.

Personligen så tycker jag det är mer än värt att åka längs Iron Mountain Road, framför allt när du åker mot monumentet för då får du fin utsikt mot berget vid två tillfällen. Det finns flera utsiktsplatser och även om du bara får se de fyra presidenterna på avstånd så är det en riktigt fin utsikt du får. Själva vägen i sig är också en upplevelse!

Öppetider och priser

Mount Rushmore håller öppet året om och det kostar ingenting att besöka området, men för att parkera här så behöver du betala en parkeringsavgift på $10 som gäller under 24 timmar.

Entrén till Mount Rushmore.

Lincoln Borglum Visitor Center

Lincoln Borglum Visitor Center ligger under Grand View Terrace och där kan du ta del av utställningar och se en kort film som berättar mer om hur statyerna på Mount Rushmore skapades. Du hittar även en liten shop här med böcker och Mount Rushmore souvenirer.

Gå på en guidad tur i området eller promenera själv

Om du vill lära dig mer om Mount Rushmore så kan du följa med på ett Ranger Talk eller Ranger Walk längs the Presidential Trail. Du kan även promenera längs Presidential Trail själv. Det tar ungefär 20-45 minuter att gå denna slinga genom den slingrande tallskogen. Om du har mer tid på dig så kan du gå den lite längre sträckan längs Blackberry Trail som går utanför området.

Det finns också guidade dagsutflykter som man kan åka på om du hellre vill att någon annan kör. Dessa bokar man på t ex Get Your Guide eller Viator. Ett exempel är denna heldagsutflykt med utgångspunkt från Rapid City där du bland annat får uppleva platser som Mt. Rushmore, Crazy Horse Memorial och Custer State Park under dagen.

Karta över området runt Mount Rushmore.

Äta vid Mount Rushmore

Det finns en restaurang inne på området; The Carvers’ Café, som serverar frukost, mackor, pizza och en väldigt god New England Pot Roast Plate. Jag gillade den i alla fall.

Om du är mer sugen på något sött eller något att dricka så kan du besöka Rushmore Roasters. De har kaffe, te, dryck, öl och vin samt fika.

Något du inte bör missa när du besöker Mount Rushmore är att smaka på den goda vaniljglassen som du kan köpa hos Thomas Jefferson’s Ice Cream at Mount Rushmore. Visste du att det var han som skrev ned det första glassreceptet i landets historia? Nu vet du.

Vaniljglassen som serveras här är baserad på hans originalrecept som är daterat till 1780. Idag så är glassen lokalt producerat på en liten mjölkgård i närheten och TJ’s Vanilla Ice Cream-glass har samma goda gammaldags smak som förr. Jag var såklart tvungen att provsmaka den omtalade och kan intyga att den smakade riktigt gott.

Här köps den goda TJ’s Vanilla Ice Cream.

Boende vid Mount Rushmore

Det finns många olika boendealternativ i närheten av Mount Rushmore. Allt från glampingtält till mer budgetboende och lite dyrare hotell. Jag har själv bott på Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer där jag hade min bas för alla utflykter jag gjorde i området samt spenderat en natt på Comfort Suites i Rapid City.

Under Canvas Mount Rushmore har glampingtält ungefär 10 minuter från Mount Rushmore.

Booking.com

Fler sevärdheter i närheten av Mount Rushmore

 • Custer State Park
 • Crazy Horse Memorial
 • Wind Cave National Park
 • Black Hills National Forest
 • Jewel Cave National Monument
 • 1880 Train
 • Deadwood
 • Needles Highway
 • Iron Mountain Road

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *