Vilket är det bästa kreditkortet för resan?
Idag så finns det en uppsjö av olika nischade kreditkort att välja mellan och det kan vara svårt att navigera runt bland alla olika kortutgivare. Det finns allt från resekort (där du samlar poäng som du sen kan omvandla till t ex bonusresor eller hotellnätter) till helt vanliga kreditkort.
Personligen så tycker jag att ett resekort passar mig bäst att ha eftersom jag då får reserelaterade förmåner och jag kan även välja att omvandla mina poäng till nya resor.
Det kan dock vara stora skillnader mellan kreditkort och kreditkort så jag rekommenderar att läsa igenom villkoren noga på det kort som du använder, eller planerar att börja använda. Det är ju faktiskt bra att veta exakt vad som ingår i den där reseförsäkringen, hur hög räntan egentligen är och vad kortet faktiskt kostar dig per år?
Så vilket är det bästa kreditkortet att ha och hur vet jag vad som passar mig bäst?
Varför ska jag använda ett resekort?
Ett resekort är speciellt framtaget med dig som reser i åtanke, på samma sätt som ett drivmedelskort är anpassat till den som tankar mycket och ett matkort är anpassat till dig som vill samla poäng på mataffärerna.
I praktiken så är dock ett resekort är egentligen ett helt vanligt kreditkort. De fungerar alltså på exakt samma sätt – du har en kredit som du använda för att betala dina inköp med.
Och vad som passar just dig bäst? Den frågan svarar du nog bäst på själv.
Den största skillnaden mellan de olika nischade korten är att de fördelar och förmåner som ett resekort ger dig är mer anpassade till dig som reser. Det kan innebära att du får förmåner eller rabatter på allt från resor och upplevelser till hotell och hyrbil. När det gäller resekort så kan de även vara bra att använda även under själva resan då de kan erbjuda billigare uttag i utlandet och du kan även få fler poäng när du använder kortet utomlands.
Det är för övrigt även bättre att använda ett kreditkort utomlands för om något skulle hända så är det lättare att få tillbaka pengarna. Eller, det är lättare att slippa behöva betala tillbaka när det gäller kreditkort. Om du förlorar pengarna på ditt betalkort så kan det vara svårare att få tillbaka dom.
Vilket resekort ska jag välja och vilka förmåner ingår?
Vilka förmåner som ingår för alla de olika korten skiljer sig åt så min rekommendation är att alltid jämföra de olika kreditkorten som du är intresserad av. Då får du en bra överblick över alla för- och nackdelar med de specifika korten och då kanske det blir lättare för dig att avgöra vad som är viktigast att ha.
Reser du mycket med SAS och Star Alliance så är kanske SAS Mastercard bättre än Norwegian Mastercard. Eller tvärtom. Tankar du väldigt mycket? Då kanske du inte alls ska ha ett resekort, utan då kanske ett Preem Mastercard passar dig bättre eftersom du får rabatt på drivmedel.
Det är väldigt svårt att rekommendera ett kreditkort till någon annan, men mitt tips är att kolla igenom olika kort innan du bestämmer dig för att se vilket kort som du tror kan passa dig bäst.
Kompletterande reseförsäkring med de flesta kreditkort
Idag så ingår det en kompletterande reseförsäkring i de flesta kreditkort, inte bara i resekorten. Därför så är det bra att betala dina resor med ett kreditkort om du har ett. Det gör jag alltid.
Den kompletterande reseförsäkringen hos mitt SAS Mastercard ingår när jag väljer att betala min resa till minst 75% av beloppet. Jag brukar dock alltid betala hela resan på en och samma gång.
I försäkringen så ingår bland annat avbeställningsskydd, ankomstförsening och jag kan även få ersättning om mitt bagage är försenat eller skadat. Jag har aldrig behövt använda mig av avbeställningsskyddet men både jag och mitt bagage har blivit försenat vid olika tillfällen. Mitt bagage har även blivit skadat. Vid alla de tillfällena så har jag alltid fått ut ersättning utan några problem.
Vad finns det för olika resekort?
Det finns som sagt en uppsjö av olika resekort att använda och vilket som passar dig bäst låter jag dig själv avgöra. Men här är några av de kort som jag har mest erfarenhet och kännedom om.
SAS Mastercard
Detta kort använder jag idag och är mycket nöjd med. Det finns två olika varianter, ett SAS EuroBonus World Mastercard och ett SAS Eurobonus World Mastercard Premium.
Här samlar du eurobonuspoäng som du sedan kan omvandla till flygresor. Du kan också använda poängen för att boka hotell, hyrbil, köpa till uppgraderingar på flygresor eller för att handla via deras shop.
Jag har det dyrare resekortet, SAS EuroBonus World Mastercard Premium, som kostar 1495 kr per år samt ett extrakort som kostar 95 kr. Med Premium så får jag lite extra poäng per använd krona samt så kan jag även utnyttja något som heter Fly Premium. Det innebär att när jag bokar bonusresor med SAS så blir jag automatiskt uppgraderad från Go till Plus utan att jag behöver betala extra. Då ingår även Fast Track och tillgång till SAS lounger.
SAS Eurobonus World Mastercard
- 395 kr / år
- 10-20 extrapoäng per 100 kr
SAS Eurobonus World Mastercard Premium
1000 kr extra nivågrundande poäng / månad
- 1495 kr / år
- 15-25 extra poäng per 100 kr
SAS American Express
Jag hade ett SAS American Express-kort ett tag men upplevde att det inte gick att betala överallt så jag valde att byta bort det till ett vanligt SAS Mastercard. American Express ska dock fungera ok i de flesta större städer och på de flesta större butiker, men på den svenska landsbygden är det inte alla som tar det kortet pga dyra avgifter. Speciellt inte mindre butiker. Det kan vara värt att fundera över innan du väljer ett American Express-kort.
Annars så tycker jag att American Express har bra förmåner och att bara behöva betala halva poängpriset på en resa? Det lockar såklart.
SAS Amex Classic
0 kr
10 extrapoäng per 100 kr
Betala halva poängpriset på en resa inom Europa varje år
SAS Amex Premium
100 kr / månad
15 extrapoäng per 100 kr
Betala halva poängpriset på en resa världen över varje år
SAS Amex Elite
440 kr / månad
20 extra poäng per 100 kr
Betala halva poängpriset på två resor världen över varje år
Du är alltid Silver-medlem
De har även ett Platinumkort med en månadsavgift på 550 kr där du får tillgång till över 1300 flygplatslounger runt om i världen (bland annat deras egna American Express Lounger) samt så ingår en omfattande reseförsäkring.
Men, kanske lite väl dyr årsavgift när man räknar ihop totalsumman…
Bank Norwegian-kortet
Här samlar du ihop Cash Points och för varje krona du spenderar så får du en Cash Point som du kan använda för att betala, eller delbetala, dina resor med Norwegian.
Norwegian-kortet har 0 kr i årsavgift och utöver reseförsäkring så får du även några fler försäkringar, bland annat ID-stöldförsäkring och självriskförsäkring för hyrbil.
Marginalen Traveller
Ett resekort som jag egentligen inte känner till så mycket om är Marginalen Traveller, men som jag ändå har hört talas om. De bjuder på årsavgiften under det första året och sen kostar det 395 kr.
I detta kort ingår också en omfattande reseförsäkring.
Vad är räntekostnaderna?
Men, blir det inte ganska höga räntekostnader för att betala med ett kreditkort då?
Det kan det bli, men du kan också undvika räntekostnader genom att ha koll på hur många dagar du får räntefri kredit på ditt kort. Idag så har de flesta kreditkort minst 30 dagars räntefri kredit.
Så om du betalar din resa med ditt kreditkort och betalar tillbaka inom ramen för din räntefria kredit så blir det inte dyrare än att betala med ditt vanliga betalkort.
Betala utgifter med kreditkort för att samla poäng, men undvik räntekostnader såhär
Jag och Kenny betalar de flesta av våra utgifter med vårt kreditkort. Det spelar ingen roll om det handlar om 20 kronor eller 2000 kronor – varje krona räknas. Istället för att betala med våra vanliga bankkort så betalar vi helt enkelt allt med kreditkortet.
Detta gör vi för att samla så mycket poäng som möjligt. Och för att undvika dyra räntor så för vi antingen ganska omgående över lika mycket pengar som vi har använt, eller så betalar vi allt i slutet av månaden när räkningen kommer. På så sätt slipper vi betala ränta. Vi betalar ju redan årsavgiften för att ha kortet så då kan vi ju lika gärna använda det så mycket som möjligt för att samla poäng som i slutändan ger oss gratis resor*.
Annars brukar ju kreditkort ha ganska höga ränteavgifter, ofta mellan 15-20%, och min erfarenhet är att det är ungefär liknande räntesats på de flesta kort. Men det är alltid värt att jämföra allt från räntor och årsavgifter till vilka fördelar du får med varje kort.
* Helt gratis är det ju såklart inte, men du fattar nog vad jag menar.
Vad kostar det att ha ett kreditkort?
Årsavgiften varierar på olika kort. Vissa har 0 kr i årsavgift, vissa kostar 395 kr och vissa upp mot 1495 kr. De kort med högre årsavgift har oftast bättre och fler fördelar, men det är ju inte säkert att det är värt det ändå om du ändå inte har behov av allt som erbjuds.
Tre tips tips när det gäller resor och betalmedel
Betala alltid din resa med ett kreditkort, men betala tillbaka direkt för att slippa räntekostnader.
Se alltid till att ha minst två kort med dig när du reser. Det behöver dock inte vara två kreditkort, utan ett kreditkort och ett vanligt bankkort går bra. För tänk om något skulle hända med ett av korten? Då står du där utan kort. Tänk också på att försöka ha korten på olika ställen när du reser.
Personligen så tycker jag också om att ha med mig kontanter när jag reser. Oftast tar jag ut på plats, men ibland växlar jag redan på flygplatsen innan jag reser iväg. Kontanter använder jag när jag ska göra de allra minsta inköpen, eller då det faktiskt inte går att använda kort.