För dig som planerar att köra längs Vildmarksvägen under sommaren 2021

Idag är det Sveriges nationaldag och även den dag som Vildmarksvägen öppnar för säsongen.

Under förra årets premiäröppning så var jag där, mest för att se de stora snövallarna längs vägkanten med egna ögon. Snö är inget exotiskt för mig direkt men jag vet inte, det var ändå något som lockade med att se snödrivorna som var upp till 5-6 meter höga. Så jag tänkte att är det något år som jag ska åka dit så var det ju under förra årets premiäröppning.

Vår resa blev toppenbra och vi fick uppleva allt från höga snövallar till vilt forsande vattenfall.

När det gäller vädret så hade det heller inte kunnat bli bättre för under våra timmar längs Vildmarksvägen så bjöds det på regn, snö, mulet och strålande solsken. För mig som fotograf så var det fantastiskt vackert och toppenväder, men enligt Kenny så blev det alldeles för kallt sen när solen inte längre visade sig från sin bästa sida.

Men då var det istället en perfekt tid att lämna vägen och åka tillbaka till Marsfjäll Mountain Lodge där vi övernattade, för att äta pizza och ha en lugn kväll för att smälta alla intryck.

Det blir ingen resa dit för oss i år, men jag kan tänka mig att det är många som antingen redan befinner sig där, eller är på väg. Och även om vi hade en toppenupplevelse under förra årets premiärdag så tycker jag personligen att det finns bättre tider att åka dit beroende på vad målet med resan är. Vi åkte ju dit på grund av de stora snödrivorna och hade ett väldigt specifikt mål med resan och därför blev det så bra som det blev.

Men om du är ute efter att även kunna vandra uppe på Stekenjokksplatån och besöka alla sevärdheter som finns längs Vildmarksvägen? Då kanske du ska fundera lite på om du verkligen ska åka så här tidigt på säsongen, eller om det kanske är bättre att vänta lite till innan du åker dit. Åtminstone låta snön hinna smälta lite till. Men om målet är att uppleva snövallarna, ja, då finns det ju inte så många alternativa datum att åka på tyvärr.

Vildmarksvägen 6 juni

Planerar du att åka längs Vildmarksvägen under sommaren eller hösten 2021? Tänk på detta!

I år så finns det dessutom fler restriktioner längs Vildmarksvägen än tidigare år.

Eftersom Vildmarksvägen går igenom både Jämtlands- och Västerbottens län så är det olika regler beroende på vilket län du befinner sig i. Men vad är det som egentligen gäller för respektive län och under vilken tidsperiod?

Förra sommaren var ett väldigt speciellt år för Vildmarksvägen då det var besöksrekord i området med över 47 000 fordon som körde vägen över fjället. Året innan så var det drygt hälften så många som passerade. Med andra ord så blev det en väldigt stor ökning av besökare och det fick tråkiga konsekvenser. I tidningarna kunde man läsa om trafikkaos och att människor jagade renkalvar för att kunna ta selfies. Helt galet om du frågar mig!

Stopp- och stannandeförbud på Västerbottenssidan av Vildmarksvägen över Stekenjokk

I år så har man valt att införa ett stoppförbud längs en del av fjällvägen uppe på Stekenjokk.

Sträckan det handlar om är ca 5 km lång och ligger på i Västerbotten.

Stoppförbudet gäller mellan 6 juni och 15 juli.

Det är alltså varken tillåtet att stanna till, eller parkera längs vägkanten längs dessa fem kilometrar. Däremot så finns det parkeringsplatser som du får använda.

Anledningen till detta beslut är att man vill skydda renkalvarna från onödig stress. Och i vissa fall kanske även dödlig stress då både de nyfödda renkalvarna och vajorna (renko) är väldigt känsliga för störningar. För när vajorna blir stressade så händer det att de lämnar sina kalvar på grund av rädsla och en liten nyfödd kalv klarar sig inte så bra utan sin mamma.

Det här beslutet gör att renarna förhoppningsvis får det lite lugnare i sina vägpassager.

HELENE HELLMARK KNUTSSON, LANDSHÖVDING I VÄSTERBOTTEN

Renarna har nämligen en flyttled som passerar rakt över Vildmarksvägen och när det står massa bilar och husbilar som blockerar deras väg så kan de ju inte passera fritt så som de är vana vid att kunna. Trafikkaoset påverkar alltså inte bara bilister längs Vildmarksvägen, utan även renarna. Så tänk på detta om du väljer att åka Vildmarksvägen nu. Förbudet finns där av en anledning.

Tänk även på att alltid hålla alla djur kopplade.

Fågelsskyddsområde med tillträdelseförbud i Jämtland

Det finns inget stoppförbud längs Vildmarksvägen i Jämtlands län, men däremot så finns här ett stort fågelskyddsområde i området med tillträdelseförbud sen tidigare. Syftet med detta är att skydda sällsynta fågelarter under deras häckningsperiod.

Mellan 10 juni till 10 juli så är det förbjudet att lämna vägen uppe i Stekenjokk (Jämtland).

Du får alltså befinna dig uppe på själva fjällvägen, och även på parkeringsplatser, grillplatser samt även vissa markerade vandringsleder. Men på resten av området så gäller ett tillträdelseförbud om du inte har fått dispens av Länsstyrelsen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments