Nationalparker i Sverige – vår svenska naturskatt hittar du i våra skogar, sjöar och fjäll
Vi har 30 nationalparker i Sverige som speglar en del av Sveriges unika natur. Tillsammans så skyddar nationalparkerna de sex olika landskapstyperna som vi har i Sverige. De är också till för att främja vårt friluftsliv och vår turism.
Även om det ofta är lockande att åka utomlands för att besöka fantastiska platser så är det ibland lätt att glömma att vi har minst lika fantastisk natur här i Sverige. Framför allt alla våra nationalparker.
Du vet, det är så lätt att vara hemmablind.
För några år sedan så bestämde jag mig för att jag ville besöka Sveriges alla nationalparker men dessvärre har mitt lilla stora projekt blivit lite bortglömt. Det är svårt att hinna med allt samtidigt.
Hittills så har jag besökt ungefär en tredjedel av Sveriges alla nationalparker och även om det inte alls är dåligt så vill jag såklart fortsätta med mitt projekt. Redan förra sommaren så hade jag och Kenny bestämt oss för att spendera sommaren i Sverige. Och även om vi inte hunnit planera något så fanns “besöka nationalparker” självklart med på vad jag vill göra. Åtminstone besöka en, eller tre.
Vad är egentligen en nationalpark?
En nationalpark är ett speciellt naturområde som man har valt att skydda. Det gör man genom att ge området nationalparksstatus. Syftet med detta är att bevara naturen samtidigt som man ger besökarna en trevlig naturupplevelse.
När det handlar om nationalparker i Sverige så speglar varje nationalpark en del av Sveriges natur. Tillsammans så bildar alla nationalparkerna en helhet som skyddar de sex olika landskapstyperna som är unika för just Sverige.
Historien om nationalparkerna börjar redan år 1872 i USA. Det var nämligen då som området Yellowstone som ligger i Klippiga Bergen blev skyddat som en nationalpark.
På vår sidan om Atlanten så föreslog den svenska polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld att vi i Sverige skulle ha en motsvarande skyddsform för att bevara den svenska naturen.
Detta var år 1800, men det skulle dröja ända till 1909 innan Sverige blev det första landet i Europa som inrättade inte mindre än nio nationalparker. Under samma år så antog även Sveriges första naturskyddslag.
- Hamra
- Garphyttan
- Ängsö
- Gotska Sandön
- Abisko
- Pieljekaise
- Sarek
- Stora Sjöfallet
- Sonfjället
Hur många nationalparker i Sverige finns det?
Det finns 30 nationalparker i Sverige.
En lista på alla nationalparker i Sverige
- Abisko nationalpark
- Björnlandets nationalpark
- Blå Jungfrun nationalpark
- Dalby Söderskog nationalpark
- Djurö nationalpark
- Fulufjället nationalpark
- Färnebofjärden nationalpark
- Garphyttan nationalpark
- Gotska Sandön nationalpark
- Hamra nationalpark
- Haparanda Skärgård nationalpark
- Kosterhavet nationalpark
- Muddus nationalpark
- Norra Kvill nationalpark
- Padjelanta nationalpark
- Pieljekaise nationalpark
- Sarek nationalpark
- Skuleskogen nationalpark
- Sonfjället nationalpark
- Stenshuvud nationalpark
- Stora Sjöfallet nationalpark
- Store Mosse nationalpark
- Söderåsen nationalpark
- Tiveden nationalpark
- Tresticklans nationalpark
- Tyresta nationalpark
- Töfsingsdalen nationalpark
- Vadvetjåkka nationalpark
- Åsnen nationalpark
- Ängsö nationalpark
Hur fungerar det att besöka en nationalpark i Sverige?
Till skillnad mot de amerikanska nationalparkerna så är det helt gratis att besöka en nationalpark i Sverige. Vi har allemansrätten som ger oss möjlighet att vistas fritt ute i skog och natur.
Nationalparkerna i Sverige är därför alltid öppna för besökare. Däremot så gäller allemansrätten inte fullt ut i just nationalparker, eller andra skyddade naturområden.
Tanken är att våra nationalparker ska inspirera och underlätta för människor att komma ut och vistas i skog och mark. Men, det finns regler för vad man får göra och för vad som inte är tillåtet i en nationalpark av den enkla anledningen att man vill skydda naturen. Varje park har särskilda regler.
De flesta av Sveriges 30 nationalparker är relativt enkla att ta sig till och även uppleva.
Vid entréerna finns parkeringsplatser, utedass, information och annan service.
Många av nationalparkerna har även kortare vandringsleder, rundslingor eller naturstigar som man kan promenera längs med. Dessa är ofta i anslutning till entréerna. Om du tar dig längre in i nationalparkerna så är det inte alltid lika tillgängligt, eller tillrättalagt när det gäller vandringsleder.
Om du vill läsa mer om nationalparker så rekommenderar jag den officiella sidan för Sveriges nationalparker där du kan hitta bra info inför ditt besök. Detta gäller oavsett om du vill lära dig mer om en specifik park, om du vill veta vad för regler som finns eller om du bara vill veta mer.
Olika sätt att uppleva en nationalpark i Sverige
- Vandra
- Åka skidor
- Snorkla
- Rida
- Besöka Naturum
Vandring i nationalparker i Sverige
Det finns många vandringsleder våra nationalparkerna – både korta och längre. Så oavsett om du är nybörjare och inte har vandrat mycket tidigare eller om du är rutinerad så finns det förmodligen en vandringsled som passar perfekt för dig.
Kungsleden är en av världens mest kända vandringsleder och om du går hela leden så går du även genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Sofia från Fantasiresor har vandrat mellan Abisko och Nikkaluokta och här kan du läsa om hennes upplevelse. Hon har även vandrat en annan del av Kungsleden mellan Kvikkjokk och Saltoluokta delvis via Sarek.
Jag har vandrat Stenkällerundan i Tiveden för flera år sedan. Det är en populär runda på endast 2 km genom Tivedens djupa skogar. Då vandrade jag tillsammans med Katarina som senare även har besökt Tiveden tillsammans med Sofia, denna gång för att rida genom nationalparken.
Sara från Träningsglädje har sprungit Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta vilket också måste vara en härlig upplevelse för den som gillar att springa. Amanda på Explore a little more har också varit ute och sprungit till fjälls, både längs Kungsleden men också en del av Padjelantaleden.
Tänk att få ha sådana vackra vyer under löpningen.
Jag har själv vandrat en del av Padjelantaleden tillsammans med Katarina från Äntligen vilse och mina två bröder. Vi vandrade mest i Stora Sjöfallet där även om vi satte foten i både Padjelanta och Sarek. Det är väldigt vackra landskap där, även om jag blev lite trött på att vandra i björkskogen mest. Jag ville ju upp på kalfjället! Lite miss i planeringen där kanske. Oavsett en bra upplevelse.
Jag har också vandrat i Muddus nationalpark – egentligen hade jag tänkt att gå till Muddusfallet men insåg att det skulle ta lite längre tid än jag hade planerat för. Jag ville inte vandra där efter mörkret så det slutade med att jag inte kom hela vägen till vattenfallet den gången.
Linda på Resa Medvetet har skrivit ett fint inlägg om härliga vandringar i Norrland – gå i berg, dal och nationalparker.
En av mina favoritplatser att gå vid är längs Abisko canyon. Det är otroligt vackert där och så härligt med allt forsande vatten. Jag har också vandrat till Njupeskär som ligger i Fulufjällets nationalpark.
Populära vandringar i svenska nationalparker
- Padjelantaleden går genom Stora Sjöfallet och Padjelanta
- Slåttdalsskrevan i Skuleskogen
- Bergslagsleden går delvis genom Tiveden
- Treparksmötet går genom Stora Sjöfallet, Padjelanta och Sarek
Naturum – en port till naturen
Vid några av Sveriges nationalparker så finns även ett besökscentrum, ett Naturrum.
Dessa är oftast bemannade med personal. Där kan du lära dig mer om de djur och växter som lever inom nationalparken. Du kan även lära dig mer om geologi och den kulturhistoria som har format området. Personalen kan även hjälpa dig genom att berätta om utflykter som man kan göra i parkerna, eller om de vandringar som finns. Vid vissa Naturum finns även utställningar.
Skyddade naturområden i Sverige
Utöver alla 30 nationalparker i Sverige så finns det många fler områden som är värda att skydda. Detta gör man genom att bilda naturreservat eftersom kraven på nationalparker är så pass höga att det endast är ett mindre antal nya områden som kan bli aktuella som en nationalpark.
Andra skyddade naturområden i Sverige
- Naturreservat
- Strandskydd
- Natura 2000
- Biosfärområden
- Världsarv
Bland sjöar, fjäll, hav och skog
Sveriges nationalparker bildar tillsammans en helhet som skyddar de sex olika landskapstyperna som är unika för just Sverige. Nationalparkerna ska spegla vår svenska natur och varje nationalpark har därför en plan som beskriver hur man ska sköta om området för att landskapet ska kunna bevaras till framtida generationer.
- Sjöar och vattendrag
- Fjäll
- Kust och hav
- Ädellövskog
- Våtmark
- Barrskog
Vi har fyra nationalälvar i Sverige
Sverige är ett av världens sjörikaste länder och ungefär en tiondel av landets yta består av sjöar.
Vi har även fyra nationalälvar i Sverige och dessa har inte byggts ut med vattenkraft. Eftersom de är nationalälvar så är de skyddade mot utbyggnad både idag och i framtiden.
Alla de fyra älvarna finns i Lappland.
De fyra nationalälvarna i Sverige
- Kalix älv
- Pite älv
- Torne älv
- Vindelälven
De svenska fjällen utgör en stor del av nationalparkerna i Sverige
Ungefär 90 procent av nationalparkernas yta finns i våra fjällområden här i Sverige. Det betyder att du kan vandra genom allt från fjällbjörkskogar till vindpinade hedar när du väljer att vandra i en av Sveriges nationalparker.
Torne träsk är Skandinaviens största fjällsjö och Sveriges näst djupaste sjö. Den hittar du i nordvästra Lappland i anslutning till Abisko nationalpark. Och det kanske mest storslagna, vilda och dramatiska fjällområde du kan hitta i Sverige är självklart mytomspunna Sarek. Sedan 1996 så är Sarek nationalpark en del av världsarvet Laponia. Vi har även fantastiskt kustlandskap i våra nationalparker. Bland annat vid Skuleskogen, Haparanda Skärgård och i Kosterhavet.
I Sveriges nationalparker så kan du vandra i lummiga bokskogar, bland mäktiga fjäll, uppleva myllrande korallrev, böljande sanddyner, trolska skogar och mycket mer.
SvenskaNationalparker.se
Dessa nationalparker i Sverige har jag besökt
Jag har ett personligt projekt som består av att jag vill besöka nationalparker i Sverige.
Jag har även tagit med både Padjelanta och Sarek men egentligen så är jag lite tveksam om jag ska räkna med de två parkerna. Jag har visserligen vandrat en liten bit inne i båda parkerna så därför får de vara med på listan. Samtidigt så kan jag ju inte säga att jag verkligen har upplevt de två parkerna på riktigt. Men, de får vara med och därmed har jag besökt 12 nationalparker i Sverige av 30.
Med andra ord så har jag besökt lite mer än en tredjedel av alla nationalparker i Sverige.
Jag hoppas också kunna lägga till några fler på listan efter sommarens äventyr.
Uppdatering 24/6-2020
Sen jag skrev inlägget så har jag hunnit lägga till två nationalparker;
Färnebofjärden och Hamra.
- ⬢ Abisko nationalpark
- ⬢ Dalby Söderskog nationalpark
- ⬢ Fulufjället nationalpark
- ⬢ Färnebofjärdens nationalpark
- ⬢ Hamra nationalpark
- ⬢ Muddus nationalpark
- ⬢ Padjelanta nationalpark
- ⬢ Sarek nationalpark
- ⬢ Skuleskogen nationalpark
- ⬢ Stenshuvud nationalpark
- ⬢ Stora Sjöfallet nationalpark
- ⬢ Söderåsen nationalpark
- ⬢ Tiveden nationalpark
- ⬢ Tyresta nationalpark
Hur många nationalparker i Sverige har du besökt? Och vilka?
Vill du läsa mer om svenska nationalparker?
Abisko
- Abisko – vandring till Njakajaure (Halloj världen!)
- Vandra i Abisko – tips på vandringsturer – (Lycklig & levande)
- Vandring på Slåttatjåkka från liften i Abisko (Halloj världen!)
Björnlandet
- I björnars fotspår – Björnlandets nationalpark (Äntligen vilse)
Blå Jungfrun
- På promenad med Carl von Linné – Blå Jungfrun (Äntligen vilse)
Fulufjället
- Bada i Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall (Bucketlife)
- Fjällporr: vandring på Fulufjället (Bucketlife)
- Fulufjällets nationalpark: Tips på vandringar, stugor och sevärdheter (Sanna Rosell)
- Med Äntligen vilse till Fulufjället och Njupeskär (Bucketlife)
- Njupeskär, trollskog och sagosnöflingor (Flying Dryden)
- Som en bergsget över Fulufjällets nationalpark (Äntligen vilse)
Färnebofjärden
- Vilka är Sveriges nationalparker? – ett besök i Färnebofjärden (På vift)
- Stiltje vid Färnebofjärdens Nationalpark (Äntligen vilse)
Haparanda Skärgård
- Möt den lätta saltvattensvinden i Haparanda Skärgård (Äntligen vilse)
Norra Kvill
- Jaga solens strålar i Norra Kvills Nationalpark (Äntligen vilse)
Pieljekaise
Store Mosse
- Låt själen läka i Store Mosse nationalpark (Äntligen vilse)
- Store Mosse nationalpark – info & tips för besök i parken (Lycklig & levande)
Sonfjället
- En “snäll” vandring på Sonfjället (Från Tekopp till Bergstopp)
- I Björnens Fotspår med Sune på Sonfjället (Vandringsbloggen)
- Vandring i Sonfjällets nationalpark – ett dygn i landets björntätaste marker (Lycklig & levande)
- Vandring i Sonfjällets Nationalpark – den perfekta dagsvandringen? (4000mil.se)
Stora Sjöfallet / Padjelanta / Sarek
- Vandring till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark – och Vägen västerut (4000 mil)
- Padjelantaleden. En fjällvandringstrilogi. del I (Äntligen vilse)
- Padjelantaleden. En fjällvandringstrilogi. del II (Äntligen vilse)
- Padjelantaleden. En fjällvandringstrilogi. del III (Äntligen vilse)
- Sarek på en dag (Sofie Lantto)
- Stora Sjöfallet på vintern och minnen från Ritsem (Jennifer Sandström)
- Treparksmötet – en vandring genom Sveriges tre största nationalparker (Lycklig & levande)
- Vandringsguide till Skierfe – Sarek National Park (Explore a little more)
- Vandring till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark (4000mil.se)
Skuleskogen
- En dag i Skuleskogens nationalpark (La Linda)
- Bli jagad av vildvittrornas rop i Skuleskogen nationalpark (Äntligen vilse)
- Höga kusten & Skuleskogens nationalpark – tips, se & göra (Lycklig & levande)
- Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan (Resfredag)
- Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget – vandring längs Höga Kustenleden (4000 mil)
- Vandra Slåttdalsskrevan – Tillbaka i mitt Höga Kusten (Rucksack)
- Vandring i Skuleskogens nationalpark (Northbound Journeys)
- Vandring i Skuleskogens nationalpark (Vandraren)
Stenshuvud
- En dagsvandring i Stenshuvuds nationalpark (Äntligen vilse)
- Stenshuvud – Sveriges vackraste strand i fin nationalpark (Halloj världen!)
Söderåsen
- Söderåsens Nationalpark i Skåne (Discovering the Planet)
Tresticklan
- Tresticklans nationalpark i Dalsland – bland tallskog & spricksjöar (Lycklig & levande)
Tyresta
- Bland tystnad och träd i Tyresta nationalpark (Sanna Rosell)
- Bylsjöslingan Tyresta nationalpark (På vift)
- Genom dimmornas slöja i Tyresta Nationalpark (Äntligen vilse)
- Storskogsslingan i Tyresta Nationalpark (Vandringsbloggen)
- Tyresta nationalpark (och ett vinnande koncept) (Resfredag)
- Tyresta nationalpark och den barnvänliga skogsstigen Tjäderstigen (Liniz Travel)
- Tyresta nationalpark – Höst i urskogen (Rucksack)
Vilket jättefint inlägg Helena! Hoppas också kunna besöka alla någon gång i livet. Nu närmast hoppas jag på Gotska sandön och Söderåsen. Kram!
Tack Annika! 🙂 Hoppas att du kommer iväg till båda de parkerna. Jag ser fram emot rapportering, speciellt från Gotska Sandön 😉 Kram!
Vilket härligt inlägg matat med massa inspo – och tack för länkar! Jag har besökt 14 stycken än så länge men har siktet inställt på fler givetvis! Jag har skrivit om flera av besöken på bloggen https://lyckligochlevande.nu/blog/tags/Nationalpark
Tack Moa! 🙂 Och varsågod. Kul att du också har besökt så många och planerar ännu fler besök 🙂
Vilket fint inlägg och fina bilder! Vi håller på att utforska naturreservat (och nationalparker i den mån det finns) i Stockholm nu. Finns många fina naturområden! 🙂
Tack så mycket! 🙂 Jag kan tänka mig att det finns hur många naturreservat som helst i Stockholmsområdet!
Vilket fantastiskt matnyttigt inlägg! Jag har varit i Kosterhavets nationalpark och Stenshuvud. Fast ska ärligt säga att jag inte ens visste om att jag var i en nationalpark när jag var i Stenshuvud för många år sen och Kosterhavet har tydligen blivit nationalpark efter att jag var där. Att besöka många fler nationalparker står på min önskelista också inför den kommande Sverigesommaren. Kanske får börja med Tyresta som ju inte ligger så långt bort.
Tack Ann-Louise! 🙂 Kul att du besökt Kosterhavet innan det blev en nationalpark. Snorklade du något där? Härligt att höra att du också planerar att besöka fler nationalparker under sommaren i Sverige 🙂 Tyresta låter som en toppenpark att börja med!
Så kul att läsa, jag vill verkligen besöka fler nationalparker i Sverige. Tyresta har jag varit i många gånger då jag bor så nära. Annars tror jag bara att jag varit jättelite i Färnebofjärdens nationalpark när vi passerat Gysinge.
Sverige har verkligen en fantastiskt fin natur 😀
Härligt att du bor så nära Tyresta. Det förenklar ju väldigt mycket om man vill återvända till ett ställe man gillar 🙂
Ja, Sverige är helt fantastiskt!
Vilken härlig läsning och så många fantastiska och bra tips!
Vi har besökt Färnebofjärdens Nationalpark ett par gånger, främst vintertid för att fota Strömstaren. Vi besöker ofta olika naturreservat och har fastnat lite extra för Kindla och Murstensdalens fantastiska natur och trollskogar. Extra kul var det att läsa om Garphyttans Nationalpark eftersom vi passerar den skylten varje gång vi åker till stugan i Karlskoga och sagt att dit ska vi åka någon gång… Bestämde precis nu att det får bli ett besök i midsommar. Tack för alla fina tips!
Tack, kul att höra att du uppskattar inlägget! 🙂 Jag hittade precis inlägget i spamfiltret, därför jag inte har svarat förrän nu.
Jag förstår vad du menar med att åka förbi skylten varje gång och säga att “dit ska vi åka någon gång”. Ofta blir de där gångerna aldrig av, åtminstone i min erfarenhet, utan man får helt enkelt bestämma sig att nu åker vi. Inte sen, utan nu 🙂 Så, blev det ett besök där vid midsommar?
Var tvungen att kolla upp Kindla och Murstensdalen – wow! Dit måste jag åka en dag 🙂