Varför reser du?

Jag reser för det oväntade. Fem ord och en mening som inte egentligen kommer från mig från början, men som passar så bra in på hur jag känner inför mina resor. Jag reser för att jag vill se världen med mina egna ögon och upptäcka det som jag kanske inte ens visste om fanns. Jag reser för att uppleva äventyr och för att fotografera. Jag reser för att se nya platser samtidigt som jag gärna återvänder till de platser som jag verkligen tycker om. Jag reser för att ta del av en annan kultur och jag reser för att upptäcka andra sätt att leva på. Jag reser för att prova nya maträtter och jag reser för att ha roligt. Jag reser för att jag tycker om att resa.

VisitBritain har nyligen lanserat en marknadsföringskampanj för att öka turismen till Storbritannien. Målet är självklart att motivera oss svenskar till att resa till Storbritannien, men även för att vi ska upptäcka allt det som Storbritannien har att erbjuda utöver det vi redan känner till.

I år fokuserar VisitBritain ännu mer på Sverige. Vi vill inte bara inspirera svenskar att besöka Storbritannien, utan även få dem att uppleva något nytt som kajakpaddling i River Stour på Englands sydkust till att upptäcka Londons gömda, tropiska växthus; från stjärnskådning i Dark Sky Observatory vid skotska gränsen till camping i Brecon Beacons’ National Park i Wales.
På upptäcksfärd genom Kendal.

Det var såhär det en gång började…

Så då tänkte jag att det är ganska passande att berätta lite om min allra första resa som jag gjorde själv. För den gick till just Storbritannien. Till Hull där jag besökte Bonnie som jag träffat på internet. Anledningen till resan var för att gå på teater i London. What The Night is For med Gillian Anderson i huvudrollen. Gillian var min stora idol, Arkiv X var min favoritserie och just där och då så drömde jag om att få träffa henne.

Jag var nästan sjutton år och lyckades på något sätt övertala pappa att få åka. Det var väl inte resan i sig som var problemet, utan att jag skulle träffa folk som jag bara kände på internet. Idag så förstår jag inte hur jag fick tillåtelse att åka. Men några veckor och två mellanlandningar senare så stod jag där på brittisk mark.

Besöket i London var ganska kort, vi åkte tåg från Hull och mötte upp Elizabeth och Bee som också skulle se pjäsen med oss. Vi såg föreställningen, köade utanför artistingången och väntade, hoppades på att Gillian skulle dyka upp. Det gjorde hon och vi var överlyckliga. Sen övernattade vi på madrasser som var utspridda över Elizabeth’s mormors vardagsrumsgolv någonstans i London.

Dagen efter så åkte vi ut till ett shoppingcenter i Uxbridge innan vi klev på tåget som skulle ta oss tillbaka till Hull. Jag minns att jag köpte med mig ett par jeans från H&M. Av alla butiker som jag hittade så handlade jag ändå från ett svenskt företag. Dock så är utbudet utomlands inte helt samma som hemma och jag bodde ju kvar hemma i Mertajärvi då – där shoppingutbuden inte var så stort. Eller, det fanns inget shoppingutbud alls där. Det var antingen postorder eller att åka till Kiruna som gällde, men att åka 31 mil tur och retur för att bara shoppa? Nej, det fanns inte riktigt på kartan.

Jag lyckas inte lokalisera mina få bilder från den resan så ni får nöja er med övriga bilder…

De välkända telefonkioskerna.

Det är detaljerna som gör resan minnesvärd

När jag tänker tillbaka på den resan så är det alla små detaljerna som jag minns bäst och så är det fortfarande med de flesta av mina resor. Självklart är destinationen viktig, men utan att uppleva saker på plats så blir det inte riktigt samma sak. Jag reser för att uppleva nya saker och jag reser för att göra något som jag inte har gjort förut. Det är detaljerna som etsar sig fast, förevigt inbrända i minnet. Och nu på senare tid så fångas många detaljer och upplevelser självklart på minneskort efter minneskort.

Under den där första resan till Storbritannien så visste jag inte att London skulle bli staden som jag återvände till gång på gång till, år efter år. Både själv och tillsammans med andra. Jag och min lillebror Jimmy besökte nämligen London några år senare – min andra gång och hans första gång. Då promenerade vi oss igenom Londons gator och prioriterade upplevelser som London Eye framför restaurangbesök. Lunchbuffé på Pizza Hut och Cadbury’s choklad till kvällsmat. Vi åkte bara tunnelbana en gång och då för att det var sent och mörkt och vi inte ville promenera tillbaka till vandrarhemmet. London på budget, ja det är möjligt.

Ytterligare något år senare så reste jag och Kenny till London och även fast jag hade varit där förut så fick jag återuppleva staden genom hans ögon. Då prioriterades maten mer än att göra dyra upplevelser som ingen egentligen var intresserad av. Jag hade redan åkt London Eye en gång och Kenny är höjdrädd, mer behöver jag inte säga om det. Istället så hittade vi en spelhall vid Picadilly Circus och spenderade timmar där.

Från London Eye så ser du ut över hela London.
Utsikten över London Eye är inte dålig den heller.

Storbritannien – jag tycker om dig

Under de resorna så visste jag heller inte att Storbritannien skulle komma att bli en plats som jag hela tiden vill upptäcka mer av. Inte bara London, utan jag har försökt att kombinera huvudstaden med andra platser och andra upplevelser.

Jag har vandrat på mjuka, blöta och leriga ängar i Lake District och jag har lyssnat till tystnaden vid en vindstilla sjö i Snowdonia. Jag har bilat genom Brecon Beacons’ National Park och tänkt att hit vill jag återvända en dag. Jag har åkt buss till Bath för att gå på spa och jag har ätit indisk mat på Taj Mahal i Machynlleth.

Jag har promenerat genom Bristols gator och jag har upplevt solnedgången från en av stadens höga höjder. Jag har firat nyårsafton vid Big Ben i London och jag har njutit av Afternoon Tea i Grasmere. Jag har promenerat mig igenom Kendal och jag har bott på häftiga vandrarhem i London.

Jag har ätit Fish & Chips vid piren i Brighton och jag har strosat på marknaden längs Portobello Road i London. Jag har lunchat mig igenom både Borough Market och Camden Market och jag har känt mig inspirerad av Beatrix Potters fantasi.

Lake District – med leriga ängar och oplanerade äventyr framför oss.
En stilla båttur? Njae, det blåste rätt så mycket men roligt var det.
Tystnaden i Snowdonia.

Jag har sett mycket av Storbritannien men ändå knappt en bråkdel. Det finns så mycket kvar att uppleva och därför så är det en del av världen som jag mer än gärna återvänder till. Både för att uppleva nya saker men också för att återse något som är välkänt för mig. Nu har jag delat med mig av min kärlek till Storbritannien och lite mer om varför jag reser. Så min fråga till dig är, varför reser du?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

 1. Vad fint du beskriver det, resandet. Jag tänker precis som du. Att det är upplevelserna, nyfikenheten och längtan som lockar och drar.
  Jag är dock ingen van “utomlandsresare”. Nu ska jag åka utomlands (Finland räknas inte för mig som är uppvuxen på gränsen, haha!) för första gången sedan…2006? Och jag är sååå nervös!
  Men nu på senare år har jag sannerligen blivit mer sugen på att börja resa mer. Utanför Sverige. Det har jag nog er vana resebloggare och instagrammare att tacka för! 🙂
  I Sverige har jag ändå varit rätt duktig att besöka platser som lockar, gärna anknutet till friluftsliv.

  1. Va roligt att du kan känna igen dig i mina ord och tankar. Det finns ju så mycket att se och uppleva i vår värld. Och så roligt att du känner dig inspirerad och sugen på att resa mer och utanför Sverige också! Även om Sverige ju är väldigt fint med. Själv så vill jag försöka resa mer i Sverige nu också och hoppas på att få uppleva massa vackra platser nu till våren/sommaren/hösten.

   Jag tror det kommer gå hur bra som helst under er resa! Vart är det ni kommer börja/sluta?

   PS: Jag räknar inte heller Finland som utomlands egentligen heller… Om jag nu inte specifikt åker till Finland för att vara turist.

 2. Dejligt indlæg. Helena.
  Jeg rejser fordi jeg ikke kan lade være. Jeg har en evig udlængsel og har haft det siden jeg var barn. En ønske, en nysgerrighed og et behov for at opleve det anderledes. Jeg vil blive klogere på vores verden, se andre mennesker og kulturer. Jeg vil opleve den smukke natur, se imponerende bygningsværker og konstatere at verden ikke er sort/hvid.
  At rejse give mig energi, gør mig klogere, mere tolerant og er en evig kærlighed som jeg er dybt afhængig af 😉

  /Annette

 3. Älskar oxå Storbritannien, fast har bara varit i London och i de södra delarna av ön. Men kommer garanterat att utforska mer av ön. Så snart jag kan. Kanske med vår husbil rent av! Jag reser för att jag är nyfiken. För jag vill uppleva livet och se vad mer som finns. Jag reser också för att få inspiration och nya insikter. Nya möten och nya miljöer. Drivs av förändring och med resandet blir det mycket förändringar, både i livet och i tankarna.

  1. Va roligt att du också älskar Storbritannien! Vilka södra delar har du besökt? Och det låter otroligt härligt att utforska mer av ön med husbil. Det skulle jag också kunna tänka mig att göra nångång i framtiden. Vi verkar ha en del gemensamt angående varför vi reser, härligt!