Wildlife Photographer of the Year - premiär för en ny utställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm

Wildlife Photographer of the Year – premiär för en ny utställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm

I onsdags så var jag på en snabbvisit till Stockholm för att gå på en förhandsvisning av Wildlife Photographer of the Year. En ny utställning som har premiär på Naturhistoriska riksmuseet lördagen den 23 februari. Alltså imorgon. Den prestigefyllda titeln Wildlife Photographer of the Year delas ut varje år av The Natural History Museum i London och det är allra första gången som utställningen kommer till Sverige.

Utställningen är ett resultat av den årliga tävlingen som hålls i djur- och naturfotografi och under förhandsvisningen så var även Roz Kidman Cox på plats. Det är hon som är ordförande för tävligens jury och hon presenterade utställningen samt pratade om själva tävlingen och dess betydelse. Vi fick även träffa och lyssna till den prisbelönte holländska naturfotografen Jan van der Greef som talade om sin passion för naturfoto.

Det är inte tillåtet att fotografera alls i lokalen för denna utställning vilket jag självklart respekterade. Men, i slutet av förhandsvisningen så fick vi reda på att vi som blivit inbjudna har fått ett speciellt tillstånda till att fotogafera så blev det några snabba bilder ändå för att ha till det här inlägget. Det var dock otroligt svårt att fotografera inne i lokalen då ljuset mer var till fördel för utställningens bilder, och inte för fotografering. De tre bilderna precis under denna text är några av de vinnande bidragen och tillhör respektive fotograf.

Marsel van Oosten – Naturhistoriska riksmuseet
Paul Mckenzie – Naturhistoriska riksmuseet
Isak Pretorius – Naturhistoriska riksmuseet

Inspirerande djur- och naturbilder

Det var en riktigt inspirerade kväll och jag känner redan att jag vill gå ut och fotografera mer djur- och naturbilder. Speciellt vilda djur. Jag gjorde en Instagram takeover för Naturhistoriska under sommaren och under de två veckorna så lyckades jag ta min absolut bästa rävbild någonsin. Då hade jag inte riktigt koll på den här tävlingen vilket är synd, för det hade varit väldigt roligt att skicka in ett bidrag. Men, som tur är så är detta en årlig tävling och det kommer många fler chanser. Det kanske är bra att ha den här tävlingen i bakhuvudet också för att inspirera mig själv till att faktiskt bege mig ut på jakt efter nya motiv att fånga.

År 2018 så deltog över 45 000 bidrag från 95 av världens länder i tävlingen och själva utställningen består av de hundra bästa bilderna som en jury har valt ut. Oavsett om du är intresserad av djur- och naturfotografi så kan jag rekommendera dig att besöka den här utställningen. Dessa hundra bilder är bland världens bästa djur- och naturfoton och du kan samtidigt läsa lite kort om berättelserna bakom bilderna.

Jag måste också säga att jag är väldigt imponerad av juryn vars jobb är att gå igenom alla inskickade tävlingsbidrag. Alltså över 45 000 bilder. Jag kan inte ens föreställa mig hur många timmars arbete det ligger bakom detta jobb. Och att vara tvungen att välja ut endast hundra bilder.

Utställningen visas på Naturhistoriska riksmuseet den 23 februari – 23 augusti 2019. Att besöka Naturhistoriskas utställningar kostar dessutom ingenting så det är ett perfekt söndagsnöje för dig som bor i Stockholm eller är där på besök.

Adress: Frescativägen 40, 114 18 Stockholm

Wildlife Photographer of the Year kan ses på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *