Ett stycke flytande Italien ombord på Prinsessan Anastasia

Under förra veckan så tog jag morgonbussen in till Stockholm för att delta i en presskonferens ombord på fartyget ‘Prinsessan Anastasia’ som stod dockad i Frihamnen. Presskonferensen skulle handla om den nya linjen mellan Stockholm och St. Petersburg i Ryssland.

Det italienska företaget och färjerederiet Moby har nämligen gått samman med St Peterline och bildad företaget MOBY SPL som nu startar kryssningsäsongen med en nyrenoverad ¨Prinsessan Anastasia¨. Man vill börja med ett nytt koncept samtidigt som det ger större möjligheter att kryssa runt en stor del av Östersjön.

St. Petersburg till Stockholm

Jungfrufärden i företaget gick den 2 april då ‘Prinsessan Anastasia’ färdades mellan St. Petersburg och Stockholm. För svenska resenärer innebär det inte endast en stund på vattnet, utan när man anländer till St. Petersburg så har man möjlighet att vistas i staden i 72 timmar helt visumfritt. Turen går via Helsingfors på ditvägen samt via Tallin på hemvägen och man kan faktiskt bo kvar i hytten på fartyget ifall man inte vill ta in på hotell.

Ett nytt koncept med en touch av Italien

Det nya konceptet som jag nämnde tidigare är att de vill satsa på att ha många produkter från Italien. Den ryska gästfriheten behåller man samtidigt som man höjer kvalitén på verksamheten. Moby är ett prisbelönt företag och har valts till bästa rederi på Italia Travel Awards. Utsidan på ‘Prinsessan Anastasia’ är målad av den kände italienske designern Riccardo Guasco.

Som på de flesta kryssningsfartyg så finns det en taxfree shop med parfym, kosmetika, smycken och leksaker. Man har även tillgång till SPA, gym, skönhetssalong och ett lekrum för de minsta under resan. Pub, nattklubb och ett showprogram finns självklart också. Något som de satsar på hårt i det nya konceptet är maten som går i italiensk stil. Vi fick prova på både vin och smårätter under presskonferensen. Och maten höll riktigt hög kvalité måste jag säga. Jag vet inte riktigt vad jag åt, men gott var det!

Det är som att vara chef över ett stycke flytande Italien, säger Befälhavare Fabio Foglia från Italien.

Resebloggare på plats

På plats så träffade jag även andra resebloggare – PetraLina, Peter (ena halvan från resebloggen Freedom Travel) och paret från den för mig nya bloggen Bring Bling to Traveling. Även Sea Fun och Insider Plus har skrivit om presskonferensen. Och stort tack till Marko för inbjudan! Nästa gång hoppas jag att det blir en tur till St. Petersburg istället för att “bara” stå i Frihamnen. Ryssland är för mig ett ännu oupptäckt land och det kanske är lagom att börja med en kryssning dit?

Har du varit i St. Petersburg?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Men oj vilket spännande koncept med mixen (italiensk mat påväg till Ryssland liksom!) – och båten såg ju himla fin ut på utsidan 🙂

    Jag har inte heller varit i St. Petersburg, men har funderat på det eftersom man kan ta sig dit med tåg från Helsingfors. Känns som att man måste åka till ett annat land med tåg om den möjligheten finns där man bor 😉 Hade dock inte tänkt på att man skulle behöva visum, kanske är det alltid visumfritt under 72 timmar?

    1. Ja, lite spännande är det minsann! Tycker också båten har en snygg utsida. Är dock nyfiken på att se hur andra sidan ser ut också.

      Det är inte visumfritt annars, utan svenska medborgare behöver visum för resa till Ryssland – enligt UD. Jag var tvungen att dubbelkolla även om jag hade för mig att det krävs visum annars.