Moki Dugway - en välbevarad hemlighet i Utah

Moki Dugway – en välbevarad hemlighet i Utah

Att roadtrippa i USA kommer jag nog aldrig att tröttna på. Med ett landskap som ständigt förändrar sig och bjuder på fantastiska vyer åt höger och vänster så är det inte kanske så konstigt heller. Det finns massor av mer välkända platser som många vill besöka under en roadtrip, som Grand Canyon och Yosemite. Och så finns de där platserna som är minst lika vackra men som nästan ingen åker till.

Sånt tycker jag är lite tråkigt och därför så försöker jag att även leta upp dessa små gömda hemligheter när jag planerar en resa. Men jag är också mänsklig och vill såklart besöka de mer välkända sevärdheterna också. Det bästa enligt mig är egentligen en kombination av de turistiga platserna och de mindre välkända där man oftast får vara helt själv. Det dröjer liksom inte länge alls innan man tröttnar på att trängas med hundratals andra som också vill uppleva en plats under exakt samma tidpunkt. Platsen är väl kanske inte mindre sevärd för den sakens skull, men upplevelsen blir inte lika bra.

En av dessa platser som jag inte tror att många besöker är Moki Dugway. Eller, det är egentligen inte en specifik plats utan en väg. En väg som många missar. Det är en Scenic Byway med början strax efter Mexican Hat i Utah och som slutar vid Blanding. De flesta som befinner sig i denna del av landet har antingen precis besökt Monument Valley eller Moab med Canyonlands och Arches runt knuten.

Karta över Moki Dugway.

En avstickare från Mexican Hat, eller Blanding

Vid Mexican Hat så finns även ett monument vid samma namn, och bara drygt 15 minuter bort så finns även Goosenecks State Park. Vi passerade bara Mexican Hat lite snabbt och stannade i den lilla orten för att tanka och köpa glass. Vi besökte heller inte Goosenecks State Park för vi hade inte riktigt tid till ytterligare en detour. Denna dag så hade vi planerat att köra längs Moki Dugway samt besöka Valley of the Gods som ligger drygt 30 minuter från Mexican Hat.

Det slutade med att vi även hoppade över Valley of the Gods då vi såg monumenten från håll och inte kände att vi behövde komma närmre. Inte för att de inte var vackra eller häftiga, utan för att vi var ganska mätta på upplevelser efter många, och långa, dagar längs vägen. Vi hade även planerat att besöka Natural Bridges National Monument innan vi fortsatte mot Moab där vi skulle övernatta.

Jag tror att vi alla kände oss väldigt mätta på upplevelser just då och hade förmodligen kanske behövt ha en vilodag där och då. Men det fanns inte tid till det, för vi hade bara en natt i Moab innan vi var tvungna att fortsätta vidare mot Yellowstone där vi hade bokat en guidad tur. Kanske lite dåligt planerat för i efterhand förstår jag varför det var dumt att klämma in Yellowstone under denna resa, även om det i planeringsstadiet kändes fullt möjligt utan att vara stressigt. Så blev det inte men vi hade trots det ändå några härliga dagar i Yellowstone som faktiskt blev några av de bästa dagarna. Det är vi alla eniga om.

Läs mer: På spaning efter vilda djur i Yellowstone

Mexican Hat.
Valley of the Gods.

Vad är Moki Dugway?

Moki Dugway är en grusväg på ca 5 kilometer som tillhör Highway 26 och som ger en helt fantastisk utsikt över det röda sand- och stenlandskapet som finns i Utah. Grusvägen är dessutom en serpentinväg som inte har några räcken vilket kan vara lite läskigt. Men även om vägen är smal så finns det tillräckligt med utrymme för ett möte. Hastighetsbegränsningen är 8 km i timmen och vägen klassas nog in bland de farligaste vägarna i Utah. Från dalens fot till toppen av Cedar Mesa så är det 365 meters höjdskillnad.

Med andra ord så är denna väg inget för den som är höjdrädd. Som Kenny är. Han körde faktiskt upp hela vägen och sa att han inte hade velat sitta bredvid utan det var bättre att själv vara den som kontrollerade bilen för då hade han något att fokusera på istället för att kolla mot kanterna. Serpentinvägen är dock välgraderad (11%) och även större fordon verkar kunna använda denna väg.

Vad betyder Moki Dugway?

Moki” är en lokal term för det gamla Puebloan folket som bebodde Coloradoplatån för hundratals år sedan och “Dugway” är en term som används för att beskriva en körbana som är skärmad från en sluttning. En enkel beskrivning av Moki Dugway är “en väg som bokstavligen är skuren från klippans ansikte och sluttningen på kanten av Cedar Mesa”. Och vad är då en “Mesa” undrar du? Enligt Google så är det en “isolerad platt kulle med branta sidor, som finns i landskap med horisontella strator”.

Moki Dugway byggdes år 1958 för att lastbilarna som transporterade uranmalm skulle kunna ta sig fram längs Cedar Mesa till Mexican Hat. Det fanns nämligen inga riktiga motorvägar på den tiden och då var detta den bästa lösningen. Vägen uppför Cedar Mesa är skapad för hand och liknande klätterstigar kan hittas i områden där forna amerikanska indianer förr vistades. Ofta leder de upp på klippor som förr användes till bostäder, matlagringsområden eller vattenkällor. Eller bara upp för en “Mesa” som denna.

Hur hittar jag Moki Dugway?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

    1. Åh va roligt att du blev inspirerad och vill åka dit nästa gång du är i området! Kan verkligen rekommendera att åka mindre vägar i USA överlag, det kan vara såå fint!