Checka in: Sov i en Hogan i Monument Valley

Checka in: Sov i en Hogan i Monument Valley

När vi besökte Monument Valley så bodde vi i området under två nätter. Och ingen av de nätterna spenderade vi i vår campervan. Första natten så checkade vi in på The View Hotel som är det enda hotellet inne i parken. Och andra natten så bodde vi precis vid gränsen till parken – vi sov i en traditionell hogan strax utanför Monument Valley som vi hyrde via AirBnB. Faktiskt det allra första boendet jag hyrt via den sidan och allt gick jättebra.

We tried sleeping in a traditional hogan while in Monument Valley. It was a fun experience that I defintiely recommend trying.

Hogan är den traditionella boendeformen

Hogan är den traditionella bostaden som används av Navajofolket, den är gjord av trästolpar, bark och lera. Det finns manliga och kvinnliga hogans. Det som skiljer de åt är utformningen och användningsområdet. Man har alltid dörren åt öster för att välkomna den uppgående solen för god rikedom och lycka. Det är en väldigt enkel boendeform och påminner lite om samernas kåtor invändigt.

Vi hade plats för sängar och i mitten fanns en eldstad som vi kunde använda för att värma oss under natten. Idag så används fortfarande hogans som bostäder men även till ceremoniella ändamål. Vår hogan användes till uthyrning via AirBnB men även till ceremonier.

En Hogan är ett heligt hem för Navajofolket och även om en familj har ett mer modernt boende så måste de ha en Hogan till ceremonier och för att hålla sig i balans.

Vattentillgången i området runt Monument Valley är inte bra – rinnande vatten är ingen självklarhet för många. Men vi fick tillgång till en dusch inne hos värdparet, som vi dock aldrig använde då vi alla ändå duschade på morgonen innan vi bytte boende. Det finns ingen teknik i en hogan, inte ens en lampa men visst är det skönt att vara utan internet och tv ibland!

När vi parkerade vid vår hogan så utbrast Tony väldigt skeptiskt “ska vi betala för att bo i den där? Nej, jag tänker inte betala för att bo där!”. Jag hade nämligen inte berättat det förrän när vi kom fram. Men trots att han var skeptisk så sov han väldigt gott och tyckte överlag att det var ett bra boende. Det enda som var lite sådär var utedasset. Spindelrädd som jag är så uppskattade jag inte den stora spindeln som bodde i taket. Men det är väl sånt som man får stå ut med ibland…

Läs mer: Checka in: The View Hotel i Monument Valley & Forrest Gump Point vid Monument Valley

Välkommen hem!
Välkommen hem! Detta är en manlig hogan och inte den vi bodde i.
I denna kvinnliga Hogan så bodde vi under en natt.
Sleeping Bear Hogan
Såhär såg det ut inne i vår hogan.
Monument Valley Hogan
Vi hade även ett litet “kök” med utrustning för att laga mat.

monument-valley-hogan-18

monument-valley-hogan-14

monument-valley-hogan-16

monument-valley-hogan-17

Monument Valley Hogan
Den obligatoriska grillen.
monument-valley-hogan-9
Vi fann en ny vän som hängde med oss.
Monument Valley Hogan
Det omtalade utedasset.
monument-valley-hogan-13
Omgivningen runt vår hogan.
Monument Valley Hogan
Det kändes tråkigt att säga hejdå till vår nya kompis!

monument-valley-hogan-25

Sugen på att prova på ett annorlunda boende?

Är du sugen på att bo i en hogan? Här kan du hitta annonsen för just den hogan vi bodde i. Våra värdar Mark och Jennafer var otroligt trevliga och tillmötesgående. Vi träffade dock aldrig Mark då han var ute i parken på en guidad tur, men jag hade väldigt bra mailkontakt med honom i samband med vår bokning.

De kan även erbjuda guidade turer i parken, vilket jag hade hoppats på att göra. Men det blev inte av och vi åkte istället runt själva vilket fungerade jättebra också! Men det hade varit lite kul att få uppleva en annan del av parken också, vilket de kan ta dig till. Jag får helt enkelt åka tillbaka nångång och åka på en av de turerna. Och du, om du bokar en natt där nångång, hälsa från mig 😉

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

  1. Men wow – vad coolt! Kul upplevelse. Älskar att du inte hade berättat något och att det blev en surprise för Tony 😉 När jag var i Monument Valley under min språkresa när jag var 17 så hade vi med oss tält men det slutade med att vi sov under stjärnorna i våra sovsäckar på liggunderlagen (var så varmt ändå). Vaknade någon gång mitt i natten och slog ihjäl en kackerlacka, men det kändes harmlöst så ingen skorpion dök upp…

    1. Ja, det var häftigt. Jag gillar annorlunda boenden! Haha, Tony var ju inte lika nöjd med det beslutet först 😛 Alltså, att sova under stjärnorna i Monument Valley låter helt fantastiskt! Det skulle jag också vilja göra nångång. Det enda jag inte skulle vilja uppleva är att vakna upp och se en kackerlacka!