Vandring till Trollsjön (Rissajaure) genom magiskt sagolandskap i Kärkevagge
Det här är en sån där dag som det ser ut som att vädergudarna inte ska vara på vår sida. Duntäcken till moln skymmer delvis sikten av bergen och vid frukost så funderar jag på om vi verkligen ska bege oss ut till Trollsjön idag. Under tiden jag funderar så börjar det falla regndroppe efter regndroppe. Inget spöregn utan mer som duggande regn som faller så fint att det knappt syns. Men vi ser det ändå.
Pappa kommer försiktigt med förslaget om att vi ska åka hem för det är ju inget roligt att befinna sig mitt ute i ett landskap utan skydd under regnoväder. Jag har i hemlighet samma tankar, men känner samtidigt att nej, vi är ju här nu. Vi kan inte bara åka hem. Även om det inte blir en tur till Trollsjön så ska vi åtminstone göra något annat under dagen. Sen kan vi åka hem.
Så efter frukosten som intas vid bordet i vår lägenhet som vi hyr av Katterjåkk Apartments så åker vi de dryga två kilometrarna till Riksgränsen, med förhoppningar om att det ska bli bättre väder om en stund. Vädret uppe vid fjällen kan snabbt växla om och vi hoppas att det är en sådan dag. För när vi vänder oss om och ser åt det motsatta hållet, mot Riksgränsen, då är det ändå ganska fint väder. Lite blå himmel och solens strålar kan skymtas bakom de fluffiga molnen. Väderappen är vid det här laget inget att lita på.
Vi stannar vid gränsen mellan Sverige och Norge en stund och sen kör vi en bit in i Norge. Bara för att vi kan.
Boendetips i området: Abisko – Björkliden – Katterjåkk – Riksgränsen
Läs mer: Abisko Canyon
Lunch på Ebbes kök i Katterjåkk
Vår lilla Riksgränsen-Norge utflykt varar i nån timme innan vi vänder tillbaka mot Katterjåkk. Där stannar vi till för jag vill ta en bild på vårt boende. Jag glömde att göra det innan vi åkte. Vi passar även på att äta lunch på Ebbes kök, där vi även åt middag kvällen innan. Restaurangen ligger i samma byggnad som hotellet och lägenheterna och har en fantastiskt utsikt över fjället Vassitjåkka (1491 möh) och sjön Vassijaure som brer ut sig mot norr. Det är full rörelse i lunchrestaurangen och strax efter oss kommer en busslast med ungdomar.
Vi har fortfarande inte bestämt oss för hur vi ska göra med Trollsjön. Tjocka moln hägrar över fjällen där vi eventuellt ska vandra men det regnar åtminstone inte. Vi tar beslutet att inte ta ett beslut förrän vi kommer till parkeringen där vandringen börjar.
Visste du att? Under 1950-talet så planerade man för störtlopps-SM skulle gå på Vassitjåkka och man byggde till och med en startkur där, även om det aldrig blev någon tävling.
Det blir en vandring till Trollsjön
Trots vädret så är det ändå fullt med bilar vid parkeringen där vandringen börjar. Så pass många bilar att det står en hel rad med bilar parkerade längs E10:an då den lilla parkeringsplaten dessvärre inte rymmer så många bilar. Pappa tycker fortfarande att vi ska strunta i vandringen och åka hem.
Själv så tittar jag med osäkerhet bort mot bergen och jag minns att jag tänker, kan dom så kan vi. Det är fortfarande väldigt tjocka och låga moln i området, men inget regn just där och då. Vandringen ska heller inte vara alltför krävande enligt lillebror Jimmy som har sprungit till Trollsjön vid flertalet gånger under de tillfällen som han har varit på jobbresa till Riksgränsen för att sälja renkött till hungriga Norrmän. Men visst, några timmar får vi allt räkna med.
Vi byter våra joggingskor mot vandringskängor, för det handlar ju ändå om tusentals stenar som vi kommer att promenera över så det känns viktigt att ha bra skor för att undvika att trampa snett. Dessutom så har det regnat och kan vara lerigt längs vägen.
De gånger Jimmy har sprungit till Trollsjön så har han haft vanliga joggingskor, men då har det även varit torrt underlag. Om du dessutom har lätt för att trampa snett så är det värt att ha ett par stadiga och rejäla skor. Annars behöver du inte ha värsta utrustningen för denna tur.
Fakta om Rissajaure/Trollsjön
Trollsjöns ligger undangömd längst in i Kärkevagge, eller Geargevággi som det heter på nordsamiska.
Kärkevagge betyder Stendalen och är en drygt sex kilometer dal som ligger ca femton kilometer öster om Riksgränsen mellan bergen Vassitjåkka och Kärketjårrå.
Det som skiljer Kärkevagge från övriga fjälldalar är att det ligger tusentals stenblock utspridda över dalbotten. Storleken på dessa block är väldigt varierande och många är enormt stora. De allra största finns i den vall som dämmer upp Rissajaure och man tror att de är på flera tusentals kubikmeter. Med andra ord, stora som flervåningshus. Dessa block har hamnat där på grund av inlandsisen och berättar om en tid som vi aldrig fått ta del av. Landskapet i Kärkevagge är verkligen helt unikt och det är så värt att besöka platsen.
I slutet av dalgången så finns det en brant bergsvägg som tornar upp mot de glaciärklädda bergen Vássecohkka och Biran. Bergen skiljer Kärkevagge från en annan fantastiskt vacker dalgång (sägs det åtminstone, jag har inte varit där än…) som lystrar till namnet Kårsavagge. Eller Gorsavággi på nordsamiska. Det är rakt nedanför denna bergsvägg som du hittar Trollsjön som har bildats av en massiv vall av stenblock.
Trollsjön är 34 meter djup, är isfri endast under ca tre månader varje år och ska ha Sveriges största siktdjup. Under en klar dag så ska det vara möjligt att se hela vägen ned till botten av sjön och det är det jag har hoppats på att få uppleva. Trollsjön är en glaciärsjö som består av smältvatten och vattnet är helt sterilt – det lever alltså varken fisk eller alger i det klara och iskalla fjällvattnet.
Visste du att?
- Trollsjöns nordsamiska namn är Rissajaure/Rissájávri
- Rissajaure/Rissájávri betyder Sjön som glimmar som eld
En vandring att minnas
Den första delen av vandringen går igenom björkskog, förbi den gamla järnvägsstationen Låktatjåkka och upp för en liten kulle som aldrig tar slut. Vi tror att vi ser toppen av berget vid ett flertal gånger men det är bara en synvilla som återupprepar sig gång efter gång.
När vi väl är uppe på toppen av “kullen” så ser vi det mäktiga landskap som kallas för Kärkevagge breda sig ut framför våra ögon. Det går en tydlig stig ända fram till sjön så du kan inte gå vilse.
Det går lite upp och ned längs stigen och vi möter både barn och äldre som är på väg tillbaka till parkeringen. Med andra ord så håller vi med Jimmy om att det inte är några svårigheter att ta sig fram.
Vägbeskrivning till Trollsjön
Bil: Enklast är att parkera vid E10:an och promenera via den gamla järnvägsstationen Låktatjåkka. Det är ca 4-6 kilometer att gå, beroende på hur du går. Den väg som vi promenerade var ungefär 5 kilometer enligt min app. Det är skyltat mot Trollsjön och det är svårt att gå fel. Du kan också gå via Låktatjåkka fjällstation om du vill få en lite längre vandring.
Buss: Länstrafiken linje 91 trafikerar sträckan mellan Kiruna och Narvik under juni-september samt februari-april. Kliv av vid hållplats Låktatjåkka E10. Du kan köpa bussbiljett av busschauffören med kortbetalning eller så går det bra att köpa din biljett online. Aktuella tider och priser finns på Länstrafikens webbsida.
Tips! Vill du inte promenera ensam så erbjuder STF Abisko guidade turer till Trollsjön.
Ser jättehärligt ut! Känner att det måste bli en tur norrut nästa år, sommarens resa är redan planerat!
Åh va glad jag blir att jag har lyckats inspirera dig till att resa norrut i framtiden 😉 Sverige är verkligen fantastiskt och landskapen i söder och norr är så annorlunda!
Oi, for et spennende og vakkert sted! Skjønner godt at du vil holde det for deg selv. 😀 Jeg drømmer om å vandre langs Kungsleden i sommer/høst, kanskje jeg burde gjøre et stopp her på veien dit?
Ja, det är ju verkligen så med vissa platser. Det tar lite emot att dela med sig, men det är samtidigt tråkigt att inte göra det. Att gå längs Kungsleden är nog vackert! Det passar ju perfekt att stanna en extra natt och besöka Trollsjön då 🙂 Du får gärna säga till om det blir en resa, så kanske jag kan göra dig sällskap en stund om jag befinner mig i närheten.
Vilket fantastiskt landskap och vilken räcka vackra bilder du bjudet på!
Tack Cathinka! <3
Trolsk stemning ved Trollsjön! Vakkert selv i gråvær. Nå fikk jeg akutt lyst til å dra dit for å vandre (men ikke på vinteren, når jeg tenker meg om) 😀
Näe, på vintern så är det nog inte lika fint då man inte kan se själva sjön eller landskapet som ligger begravt under snön.
Wow, for et vakkert sted! ? Flotte bilder du har tatt. Nå gleder jeg meg til snøen forsvinner, og jeg kan gå ut på tur igjen.
Tack Hedda! Själv så ser jag fram emot två veckor med massor av snö men sen är jag redo för barmark igen.
Så fint at det var så godt tilrettelagt, lett for alle å finne frem!
Ser ut som det var en utmerket tur, bare et spørsmål: Når er det myggsesong…?
Ja, det var bra markerat så att man hittar. Dock skulle det nog inte vara några problem att hitta fram även utan skyltar. Myggsäsong är runt mitten av juni-augusti. Det varierar från år till år beroende på väder, men ungefär så.
Så vakkert landskap, og det i nabolandet! Dere i Sverige ser ut til å være flinkere til å legge til rette for besøkende også. Det har jeg tenkt mange ganger. Flotte bilder!
Visst är det! Verkligen fantastiskt att det existerar sådana landskap så nära oss. Tack!
Wauu hvor er det et virkelig flot landskab. Jeg fik næsten helt gåsehud af at se de flotte billeder af naturen. Jeg har aldrig været i den del af Sverige og det er da en fejl. D
Det må jeg hen en dag – snart 🙂
Tack Bettina! Och visst är det helt fantastiskt landskap. Du får planera in en resa till norra Sverige snart! 🙂
Ja Trollsjön. Bara namnet får en ju att vilja fara dit. Vem vill inte besöka en sjö med troll? Fast det kanske inte riktigt är det en hittar där 😉 så vackert trors väder och mycket nyttig info och såklart när en hittar din bror där då, inte för att jag vill köpa ngt renkött.
Ja, men visst lockar själva namnet också! Hade ju varit roligt om det funnits troll på riktigt där.
Oj, där fick jag en ny måste-plats att besöka! Vilken plats! Vilka bilder! Och jag håller med dig om vädret – det är inte alls lika kul ur fotosynpunkt medklarblå himmel, jag älskar mystisk dimma och dramatiskt väder!
Du får komma och hälsa på i norrland till sommaren så tar vi en promenad dit 😉 Och eller hur! Mycket bättre med dramatiskt väder och helst MASSA dimma!
Så vackert! Verkligen trollskt vackert. 🙂
Visst är det! Rekommenderar verkligen en promenad dit.