Min Robin Hood-inspirerade resa till Nottingham och Sherwood Forest

Min Robin Hood-inspirerade resa till Nottingham och Sherwood Forest

Det är snart dags för premiären av Robin Hood: Origins, den senaste i raden av alla Robin Hood-filmer. För det har blivit en hel del genom åren. Jag måste erkänna att jag inte har sett dem alla, men en som jag har sett mer än en gång är såklart Walt Disneys tecknade Robin Hood. Jag ser fram emot att se den nya filmen och funderar faktiskt på att se den på bio. Det känns lite som att det är en film värd att se på en stor skärm. Filmen har biopremiär i Sverige den 30 november 2018.

Syftet med min Robin Hood-inspirerade resa till England var såklart att få inspiration inför den kommande filmen. Vi skulle resa runt i Robin Hood’s fotspår och upptäcka det som en gång var hans värld. Vi besökte även en av inspelningsplatserna från Robin Hood-filmen från 2010 med Russel Crowe i huvudrullen; Dovedales Stepping Stones. Det är faktiskt film som jag inte har sett och jag vet faktiskt inte om jag vill se den just nu heller. Åtminstone inte innan jag har sett den här nya filmen.

Robin Hood-inspirerad resa till Sherwoodskogen och Nottingham

Legenden om Robin Hood

Legenden handlar om Robin Hood och hans rövargäng som håller till i Sherwoodskogen, utanför Nottingham i England. Deras motto är att ta från de rika och ge till de fattiga. Robin är en duktig bågskytt men skulle aldrig döda någon som inte först anfaller honom. Han skulle heller aldrig tillåta våld mot en kvinna.

I Robin Hood’s närmaste gäng så finns den förrymde munken Broder Tuck, Röde Will och den starke Lille John. Som egentligen inte alls var så liten utan snarare storvuxen. Och så får vi inte glömma Robins käraste, Lady Marion. Historierna om Robin har ändrats allt eftersom tiden har passerat och de allra äldsta formerna av historier kallas för ballader. Det finns mycket att säga om Robin Hood och jag ska inte gå in vidare på det utan om du vill veta mer så har Wikipedia massor av information.

Robin Hood-inspirerad resa till Sherwoodskogen och Nottingham

Robin Hood finns i varje ek, i varje sten och i allas hjärtan

Robin Hood finns överallt. I varje ek, i varje sten och i allas hjärtan. Enligt legenden så var Robin Hood även känd som Robin från Loxley. Byn ligger i området kring Sheffield och vissa hävdar att Robin från Loxley härstammar från Robert Locksley som föddes i samma område år 1160. Men som med allt annat som rör Robin Hood så vet ingen hur det egentligen ligger till.

Är allting bara en legend eller finns det någon sanning i alla historierna? Vad tror du?

För mig så är det inte en fråga om Robin Hood är verklig. Självklart så levde han i Sherwoodskogen en gång i tiden. Jag träffar dessutom honom i Nottingham i slutet av resan. Och det där med att vi egentligen inte vet gör allting mer spännande om du frågar mig. Det är fritt fram att fantisera om forna tider.

Robin Hood Town Tour Nottingham Ezekial Bone

Launay’s i Robin Hood’s Village

Under en av kvällarna så äter vi middag på Launay’s Restaurant & Bar i Edwinstowe, en by som även kallas för Robin Hood’s Village. Innan middagen så njuter vi av en fördrink utomhus och när Alison (som äger Launay tillsammans med maken Alain) frågar om vi vill ta en titt i trädgården så utbrister Linda från Kanada att det ska vi självklart göra. Jag följer med, för varför inte?

Rätterna som serveras en stund senare är skapade av chefskocken Alain Launay och han använder sig av färska ingredienser från välrenommerade lokala leverantörer. Och så klart odlar han en stor del av grönsakerna i sin egna trädgåd. Mer lokalt än så här kan det inte bli.

Restaurangen har dessutom ett perfekt läge – mitt emot St. Mary’s Church där Robin och Marion gifte sig. Efter middagen promenerade jag runt kyrkan och försökte föreställa mig hur samma plats såg ut förr i tiden. Efter det så promenerar jag bort till Sherwoodskogen som ligger ett stenkast därifrån. De andra ville se finalen av fotbolls-VM på en lokal pub och även om det säkert också hade varit en upplevelse så valde jag att spendera kvällen i skogen. England förlorade dessutom den matchen visade det sig när vi möttes upp igen.

En dag (och kväll) i mytomspunna Sherwoodskogen

Sherwoodskogen är inte längre en skog, utan det som finns kvar idag är en park. Här kan du promenera längs massor av olika stigar och utforska naturen. När jag promenerar omkring där så möter jag några English Longhorns och även om jag inte vill erkänna det så kände jag mig lite nervös när jag befann mig i deras inhägnad. Speciellt när det började prassla i skogen utan att jag kunde lokalisera ljudet.

Jag besöker faktiskt skogen vid två tillfällen. Första gången under eftermiddagen då vi promenerar till Major Oak med en guide som berättar om skogen, Robin Hood och om ekarna som lever här. Solen lyser högt på himlen och målar skarpa skuggor som gör att jag inte känner mig nöjd med mina bilder från den promenaden. Jag minns att jag så gärna önskade att få komma tillbaka hit en gång till. Då visste jag inte att jag skulle få möjlighet att spendera några timmar här under samma kväll. Som jag berättade ovan så blev det lite ändringar i vårt schema och istället för att se på fotboll på en pub så promenerar jag tillbaka till skogen.

Jag har inte planerat för detta alls. Min väska ekar tomt på kamerautrustning – jag har nämligen “bara” med mig min lilla Panasonic Lumix med mig. Jag visste inte vart vi skulle äta middag och planerade inte alls för en lång skogspromenad. Det avslöjar nog även det faktum att jag inte ens har med en jacka med mig. Det är dock fortfarande varmt i luften och det visar sig att jag inte behövde en jacka.

Bilderna nedan är tagna vid de två olika tillfällena och jag tror att du kommer se vilka som är tagna under dagen respektive kväll. Tänk vilken skillnad ljus kan göra. Efter en stunds promenad möttes jag nämligen av det mest fantastiska av fantastiska ljus! Jag kan än idag känna att jag så önskar att jag hade haft med mig någon som jag hade kunnat fotografera där. Eller att jag åtminstone hade haft med mitt stativ så att jag kunnat fotografera självporträtt…

Robin Hood-inspirerad resa till Sherwoodskogen och Nottingham

Robin Hood-inspirerad resa till Sherwoodskogen och Nottingham

Berömda Major Oak och event i Sherwoodskogen

Det anordnas ofta event i Sherwoodskogen, bland annat en veckolång Robin Hood-festival i augusti med medelhavsinspirerad atmosfär. Det är möjligt att besöka Sherwoodskogen året om, oavsett om det anordnas event eller inte.

Många vill besöka Sherwoodskogen på grund av Major Oak, som finns mitt i parken. Enligt folksägen så var det inne i denna ek som Robin alltid gömde sig. Man tror att Major Oak är ungefär 1300 år gammal och här i Sherwoodskogen så finns faktiskt den största samling av ekträd i västra Europa.

Visste du att det tar ungefär 300 år för en ek att växa upp? Eller att en ek sedan lever i ungefär 300 år till för att slutligen dö under ytterligare 300 år? 

I Sherwoodskogen anordnas bland annat dessa event:

Robin Hood lever vidare i våra hjärtan

Det här inlägget är mitt sista inlägg om min Robin Hood-resa genom England och nedan finns länkar till alla övriga inlägg som jag har skrivit om denna resa.

Extra lästips: Maria (Fantasy Dining) har också gjort en Robin Hood-inspirerad resa till Nottingham och Sherwoodskogen nyligen. Läs hennes inlägg här.

Denna resa genomfördes i samarbete med Visit Britain.
Text, foton och åsikter är som alltid mina egna.
Vill du läsa övriga inlägg från denna resa? Klicka här.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

 1. Vilken härlig resa du fått göra. Jag blir verkligen inspirerad och sugen på att åka dit, kanske inte för att besöka alla tillrättalagda turist event men miljöerna är fina och England är fint om man kommer sig utanför storstäderna.
  Tack för fina bilder och trevlig text.
  Helena.

 2. Vilka fantastiska bilder du tar – och intressant att följa med in i Sherwood-skogen. Robin Hood har självklart alltid varit en av mina hjältar och jag bara älskar Disney-versionen!

 3. Åh vad mycket du bjuder på.
  Så intressant och spännande allt och jag blir också sugen att upptäcka. och bilderna – så magiska.
  Tack Helena för fin text och vackra bilder.